Den viktige faktoren

06.06.2016

Når vi skal velge solkrem, både til store og små, er et av spørsmålene i hvilken grad vi skal dekke huden.

Mange sverger til faktor opp mot 50 når sola er sterk. Det mener Renate Lunde, gründeren bak Vossabia, ikke er nødvendig eller det beste, verken for kroppen eller huden.

– På hudavdelingen på Sahlgrenska i Gøteborg oppdaget de for noen år siden at opptil 9 prosent av solprodukter med kjemiske stoffer og solfiltre i seg ble skilt ut i urinen. Jeg er overbevist om at jo flere og bedre naturlige ingredienser som er i kremene, desto sunnere er det, både for kroppen og huden – og for miljøet, sier Renate.

Hun har forsket seg frem til en solkrem med faktor 10 og 20 som kan brukes både av barn og voksne. Hun legger vekt på at huden også må pleies og ikke bare beskyttes når vi er i sola. Vossabias solkremer inneholder bivoks, honning, lanolin, tistelolje, jojobaolje, tiosol, ringblomstekstrakt, e-vitamin, karotin, eterisk olje av kunzea og lavendel. Noen av disse med egenskaper som beskytter mot skadelige stråler fra sola; jojobaolje i ren form kan ha en faktor opptil 10.
Honning og bivoks henter Renate fra egne kuber, og veldig mange av ingrediensene i produktene hun lager høster hun fra naturen og gamle slåtteenger der hun bor på Voss. Tiosol må hun kjøpe. Dette er et preparat som beskytter mot UVA- og UVB-stråling. Det er dyrt, men brukes ofte av mindre produsenter av slike kremer og er et merkenavn for titandioxid, et mineral som males ned til et fint, hvitt pulver. Mens oljene i solkremen for øvrig trekker inn i huden, legger mineralet seg utenpå. Males mineralet for fint, får vi en problem med nanopartiklene som hvis de er for små (under 100 nm), kan trenge inn i huden, gå i blodbanene og ende opp de indre organene. Urtegaarden i Danmark som produserer Tiosol, også for Vossabia, forsikrer oss om at partiklene i Tiosol er over 100 nm.

Med tanke på faktor er kanskje følgende informasjon nyttig, sakset fra Urtegaardens hjemmeside, ”Hvis man f.eks. kan være 1 time i solen før en vis bruning er opnået, vil man med
et solprodukt med faktor 5 kunne være 5 timer i solen med samme virkning.” Siden solen kun tar et visst antall timer på dagen er derfor faktor 50 kanskje litt overkill.

En krukke med 50 ml fra Vossabia koster 200 kroner, både for faktor 10 og 20. Det gjør solkremen konkurransedyktig i forhold til andre gode og plantebaserte kremer. Hvis vi har tolket alt vi har lest for å skrive disse linjene riktig, holder kanskje faktor 20 i de fleste tilfeller. Ikke vær gjerrig med mengden, og smør deg inn en stund før du går i sola så ikke oljene blir liggende og steke på huden.

vossabia.no
urtegaarden.dk

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører