God morgen?

25.03.2012

Sjansen er stor for at du utsetter kroppen din for et antall allergifremkallende og miljøfarlige stoffer allerede før frokost. De fleste deodoranter inneholder dessverre mange av disse. Den som er avbildet inneholder nanosølv, det er betenkelig.

Grønn hverdag har sjekket innholdet i 73 deodoranter på det norske markedet, og vurdert og rangert dem etter innhold av helse- og miljøfarlige stoffer. Resultatet er ikke spesielt hyggelig; kun seks av deodorantene får full score og anbefales uten forbehold. 18 får bunnkarakter.

16 UNDERSØKTE DEODORANTER inneholder miljøgiften siloksan (D5) som står på norske miljømyndigheters liste over “prioriterte miljøgifter”. Årsaken er at stoffet brytes sakte ned i vann, og at det kan oppkonsentreres i organismer. Det er blant annet blitt påvist siloksan i torsk i Oslofjorden, og giften kan fremkalle kreft og skade mennesker og dyrs forplantningsevne. Siloksan finnes i mye av det vi forbruker hver dag eller ofte – alt fra skyllemiddel til hårsjampo og bilvoks. Tenk på at det er ikke bare hva du og din familie slipper ut daglig, men hva millioner av andre forbrukere også “sender ut med badevannet!” Grønn Hverdag fant siloksan i deodoranter fra ACO, Sterilan, Cosmica, Dove, Oliva og Perspirex. En av deodorantene inneholder miljøgiften triklosan, som kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika. Mattilsynet ønsker å forby triklosan i kosmetikk.

MINST LIKE BEKYMRINGSFULLT er det at nanoteknologi har gjort sitt inntog i kosmetikk og egenpleieprodukter. Grønn Hverdag fant nanosølv i deodorant fra Nivea. Nanosølv er ikke akutt giftig for mennesker, men det er veldig giftig for bakterier – og for vannmiljøet. En studie fra NIVA (Norsk Institutt for Vannforskning) viste at nanosølv kan drepe fisk ved svært lave konsentrasjoner. I tillegg kan nanosølv, i likhet med triklosan, bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika.

BARE NI AV 73 deodoranter som ble undersøkt er parfymefrie. Resten inneholder parfyme, som kan utløse allergi. Parfymeallergi blir stadig mer utbredt, og i følge det danske Videncenter for Allergi er deodoranter den vanligste årsaken. Fem deodoranter inneholder parfymestoffet Lyral, som regnes som det aller mest allergifremkallende parfymestoffet som brukes i kosmetikk og hudpleie. Men trenger du en god deodorant; fortvil ikke! Det finnes minst seks typer i Norge du kan bruke som ikke skader verken deg eller miljøet. Dette er to av dem:

Thai Ministift Kristall Deodorant, selges i helsekostbutikker.
Änglamark Deo, selges i Coop-butikker.

DE VERSTE
Disse inneholder spesielt problematiske stoffer. Styr unna!

ACO Apricot & Almond Oil, inneholder miljøgiften D5.
ACO Clear & Fresh, inneholder miljøgiften D5.
Adidas Dynamic Pulse, inneholder miljøgiften triklosan.
Adidas Pro Level, inneholder miljøgiften siloksan.
Cosmica Body Krem Roll-On, inneholder miljøgiften siloksan.
Cosmica Menn Krem Roll-On, inneholder miljøgiften siloksan.
Dove Go Fresh Stift, inneholder miljøgiften siloksan.
Lancôme Boucage Déodorant, inneholder parfymestoffet Lyral.
Nivea Dry Comfort, inneholder parfymestoffet Lyral.
Nivea for Men Silver Protect, inneholder nanosølv.
Oliva by CCS Creme Deo, inneholder miljøgiften siloksan.
Palmolive for Men Wild Forest, inneholder parfymestoffet Lyral.

Du kan lese hele undersøkelsen på gronnhverdag.no

 

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører