Naturlig fra en kjøkkenbenk

13.04.2013

Fotografen Nadin Martinuzzi og hennes familie er ikke kosmetikk­bransjens favoritter. De lager nemlig hudpleieproduktene selv. Fra kremer og pomader til kroppsskrubber og hårkurer. Det kan du også gjøre. Antagelig har du det som trengs på kjøkkenet.

– Jeg er vokst opp med at det som er sunt i kroppen mest sannsynlig også er sunt kroppen! sier Nadin.
– Mamma har alltid sagt at vi må være kritiske til hva vi smører oss med, og gitt oss deilige oljer, kremer og masker som hun lager selv. Vi går alle rundt med mammas hjemme­lagde leppepomade i lomma.

Huden er vårt største organ, og mange forskningsrapporter konklu­derer med at ukritisk bruk av kosmetiske produkter kan påvirke oss helsemessig. Parabener er brukt i omlag 80 prosent av all kosmetikk og pleie­produkter, også i kremer beregnet på spedbarn. Konserverings midler, i tillegg til mye annet mystisk, tilsettes blant annet for holdbarheten. I øko­logisk produkter er ikke parabener tillatt.
– Det er viktig å tenke på at det vi lager selv er en ferskvare, sier Nadin. – Lag en liten porsjon hver gang. Mamma foretrekker olje fremfor krem til å smøre kroppen med og mener en god olivenolje, eller en annen kald­ presset økologisk og vegetabilsk olje, er langt bedre for huden enn både dyre og billige kjøpekremer. For meg fremstår hun som et levende bevis på at dyre kremer antagelig er bortkast­ede kroner, sier Nadin.

AVOKADO OG SITRONMASKE

½ moden avokado
1 ts sitronsaft

RØROSRØMME OG BRINGEBÆRMASKE

1 ss rørosrømme
5 bringebær, frosne eller ferske

TJUKKMJØLK, HONNING
OG BANANMASKE


½ banan
1 ts honning
1 ss tjukkmjølk fra røros

• Mos og bland. Legg masken på rengjort ansikt, unngå partiet rundt øynene, og la den virke i 10 minutter. skyll av og klapp ansiktet tørt.
• Oppskrifter er til én maske.
• Legg tynne agurkskiver på øyen lokkene mens maskene virker.
• Ren honning kan også brukes, både som maske og som salve ved brannsår og kutt. Honning kan fjerne eventuelle bakterier på huden.

– Det er viktig at råvarene er rene og ferske, sier Nadin. – yoghurt, mandler, sukker eller andre matvarer som vi bruker må være usprøytet. Både menn og kvinner har helt opplagt behov for den luksusen et godt produkt med god lukt i en lek­ker krukke kan gi, men det er viktig å ikke la seg lure, mener Nadin. – Jeg har to døtre og er veldig bevisst hvilken kraft det er i markedsføringen av produkter som ikke nød­vendigvis er spesielt gode, men som distribueres av selskaper med enorme markedsbudsjetter. Vi lar oss lett lure av rynkekremer og andre vidunder­produkter. Det er nok viktig å tilføre huden både fett, fukt og næring, sær­lig for oss som lever i storbyer og er omgitt av forurensning. Dessuten er klimaet her antagelig ikke det beste for sarte huder. Men jeg er overbevist om at mange av produktene kan vi lage like godt selv, sier Nadin og deler noen små, enkle oppskrifter som hun har lært hjemme.

ANSIKTSPEELING

1 del havregryn
1 del mandler

• Kjør til en fingrynet masse i kjøkkenmaskin og oppbevar blandingen i en liten krukke med lokk opptil en uke. Ha litt i håndflaten, tilsett et par dråper vann, og masser blandingen forsiktig inn i ansiktet med sirkelbevegelser. Skyll av med lunkent vann og klapp huden tørr.
• Vær forsiktig hvis du har nøtteallergi, du kan reagere.

KROPPSSKRUBB

1 dl olivenolje
½ sitron, saften av
½ dl Helios fint havsalt eller rårørsukker (Demerara)

• Bland ingrediensene i en skål og ta den med i dusjen, skrubb kroppen, vær forsiktig med sarte områder. Mengdene finner du ut av, dette er forholdet. Tar du vekk salt eller sukker har du en god massasjeolje. Bruk i så fall mer mengde med olje.

Det finnes gode nettsteder der du kan kjøpe oljer og utropstegn minidufter hvis du for alvor vil begynne å lage dine egne oljer og kremer med råvarer utover det du finner på kjøkkenet. Sjekk aromedica.no eller sunvita.no. Mer om kosmetikk og hvor du får tak i økologiske produkter finner du i vår kosmetikkguide.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører