Solkrem

18.04.2013

Det er viktig å beskytte seg mot sola, men det er også viktig å styre unna solkremer med tvilsomme ingredienser. Vil du gjøre begge deler, bør du ta turen innom nærmeste apotek neste gang du skal kjøpe solkrem.

Det er viktig å beskytte seg selv, og ikke minst barna, mot sola. Å bli sol­brent er ikke bare ubehagelig, det kan også øke sjansen for å utvikle hudkreft. Heldigvis er det fullt mulig å beskytte seg uten å utsette seg for skadelig kjemi.

Fysisk og kjemisk filter
Klær, solbriller og solhatt gir best beskyttelse, men de færreste av oss ønsker å dekke oss til helt i sommer varmen. Da er solkrem viktig, og da er det viktig å vite litt om hva solkremene inneholder. Grovt sett kan virkestoffene i solkrem deles inn i to kategorier: De med fysisk fil­ter og de med kjemisk filter. Fysiske filtre legger seg som en barriere utenpå huden og reflekterer solstrålene. Kjemiske filtre trenger ned i huden og stopper solstrål­ene gjennom en kjemisk prosess. Skal en solkrem beskytte godt nok, er det vanskelig å komme utenom kjemisk filter. En solkrem må beskytte både mot UVA og UVB­stråling.

Anbefalte sol­kremer for barn
• Alphanova Baby Sun Milk, faktor 30
• Alphanova Baby Sun Milk, faktor 50+
• Babyline Sollotion, faktor 30
• Cosmica Kids Sun Cream, faktor 20
• Cosmica Kids sSun Spray, faktor 30
• Dermica Baby SunCream, faktor 30
• La Roche-­Posay Anthelios Barn solspray, faktor 50+
• Vichy Capital Soleil Barn Multiposition spray, faktor 30
Hele testen fra 2013 finner du her.

Trygge alternativer
“Naturlige” solkremer som bare inne­ holder fysisk solfilter, beskytter sjelden godt nok mot UVA­stråling. Derfor bruker de fleste produsenter i dag såkalt kjemisk filter, eller en kombinasjon av fysisk og kjemisk. Det er stor forskjell på de kjemiske filtrene. Noen kan gi allergi, noen har hormonforstyrrende effekt, men det fins mange alternativer som er trygge. Grønn Hverdag har i år gått gjennom innholdet i 18 solkremer til barn på det norske markedet, og vurdert og rangert dem ut fra innhold av helse­- og miljøbelastende stoffer. Åtte av solkremene anbefales (se ramme). De inneholder ingen stoffer vi vurderer som problematiske. Samtlige selges på apotek.

Styr unna!
Ti solkremer i testen anbefales ikke. To av dem inneholder miljøgiften Cyclo­pentasiloxane, som norske myndigheter ønsker å stanse bruken av. Fem inne­holder parfyme, som kan gi allergi. To inneholder hormonforstyrrende stoffer (parabener og Ethylhexyl Methoxycinnamate). Seks inneholder miljøbelastende EDTA­stoffer, og én inneholder det miljø­belastende stoffet BHT.

Alle solkremene i testen skal gi god beskyttelse mot UVA og UVB­stråling. Husk at solkremer til barn godt kan brukes av voksne også!

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører