Forfriskende, god sommervin

07.06.2012

Ikke sjelden får jeg spørsmål om hvilken vin som er den beste jeg har smakt. Eller, om jeg var strandet på en øde øy, hvilken vin ville jeg hatt med? Ikke enkelt å svare på, men viner laget på Rieslingdruen er absolutt et alternativ.

Få ting i livet kan måle seg med en forfriskende Riesling på en varm sommerdag. Aromaene av fersken, sitrus, honning og petroleum har en stor tilhengerskare her til lands, både for halvtørre og ikke minst mer og mer tørre stiler.

Rieslingsalg i vekst
Ser vi på Rieslingsalget i Norge har det være en rivende utvikling siste ti år. I 2001 var det 129 varelinjer tilgjengelig av ulike varianter på polet. Disse representerte 988 000 liter vin. Ti år senere drikker vi 4,9 mill liter Riesling fordelt på 1132 varelinjer. Og veksten kommer for en stor del fra tørrere stiler. Svært mange av de 1132 varelinjene som er tilgjengelige i dag representerer eksepsjonelt gode kjøp.

Klissent kvalitetsbegrep
Som mange vet, gikk Rieslingprisene i utforbakke for noenogførti år siden da man innførte et nytt kvalitetsbegrep i de tyske vinlovene; jo søtere mosten var (og av mange oppfattet som den ferdige vinen), dess bedre kvalitet. Enklere kvaliteter ble tilsatt ugjæret druemost for å få opp sødmen, og resultatet ble vandige, klisne viner og dårlig rykte for Riesling og tysk vin generelt. Ser man derimot tilbake på gamle prislister fra vinhandleren BBR i London, kostet Riesling fra Rheingau langt mer enn toppviner fra Bordeaux. I prislisten fra 1909 kan man lese at Ch. Cheval Blanc 1896 kostet 78 pund for en kasse, mens Schloss Johannisberg Cabinet 1893 lå på hele 200 pund for kassen, altså mer en 2,5 ganger så mye.

SEBASTIAN BREDAL
er en av tre nordmenn som bærer tittelen "Master of Wine", i hele verden bare 300. Sebastian Bredal er én av dem. På tre år gjennomførte han en utdannelse som normalt tar opptil syv år. Hvert år er det bare mellom én og ti som består de harde prøvene. En vinmester skal kunne absolutt alt om vin i hele verden, fra dyrking og produksjon til salg og markedsføring. Sebastian Bredal er IT–utdannet, men ble mer og mer interessert i vin. I 2009 startet han eget firma med import og kursvirksomhet. 80 % av dette er nå kjøpt opp av Arcus. Sebastian er 39 år, pendler mellom Kristiansand og Oslo, og er opprinnelig fra Feste gård utenfor Moss der familien har drevet gård i generasjoner.

Nye forhold
Nå For tiden er forholdet helt annerledes. Legger vi til at de i dag antagelig lager minst like gode viner på Riesling som den gang, er det latterlig billig når vi kan velge og vrake blant toppviner fra Rhinområdet i prisklassen 150-300 kroner. I tillegg til at mange blant de nye generasjoner vindyrkere setter topp kvalitet som overordnet mål for produksjonen, har også klimaendringene de siste årene bidratt til høyere modenhet på druene og mer balanserte, tørre stiler. Selv syrefriske og slanke Mosel kan i dag glimte til med gode utgaver av den tørrere typen. Flere og flere produsenter produserer nå økologisk.

Fra tørt til edelsøtt
For meg er det allsidigheten som gjør at Riesling er med helt i toppsjiktet av verdens beste viner. De fungerer gjennom et helt måltid, gjennom et helt liv. Riesling funker året rundt, og til mye slags mat. Jeg er takknemlig for at vinbonden gidder å gjære så mange forskjellige modningsgrader av druene sine separat. Det gir meg en Riesling til enhver anledning, fra det helt tørre til det riktig så edelsøte. Drikker du ikke opp alt til et måltid, er mange Rieslinger tappet tidlig og kjølig slik at det er nok CO2 i vinen til at den holder seg frisk i kjøleskapet med bare skrukork i en drøy uke.

Syrlig sommerminne
Jeg liker å se på mitt vinøse liv som om det bare var i begynnelsen, men faktum er at jeg kan gå 12-15 år tilbake og huske hvilken åpenbaring det var å leske seg med en halvtørr vin som faktisk hadde syre. Det var en maidag i solen og vi hadde jordbær i piknikkurven. Gode minner. Etter hvert blir man mer krevende og nå er det de tørre stilene, helst fra Grosse Gewächs, som tiltaler meg mest. Og jeg vet at når det lir lenger utpå, er det tilbake til de søtere stilene. Mine TBA og Eiswein som jeg har i kjelleren, modner i takt med meg og vi er klare for en date om 30 år.

Forbasket god lagring
For det er også nettopp det at Riesling lagrer så forbasket godt, som også bidrar til at det av mange regnes blant de beste vinene. Av og til kan vi komme over noen gamle flasker fra for eksempel 1976 og 1971. Når vi ser hvilken iboende lagringskapasitet det er i disse vinene, så er det bare å bla opp og sikre seg noen flasker av 2010-årgangen som er i salg nå. Riesling er for øvrig en glimrende formidler av terroir – det vil si at den ofte “sier” klart og tydelig hvor den er dyrket. Druen kan etter hvert ses på som internasjonal, og gode eksempler finnes også i Alsace, Australia, Østerrike, New Zealand og Chile, for å nevne noen. Men det er Pfalz, Rheingau, Rheinhessen og Mosel jeg helst vil leske meg med på den øde øya. Helst i en slank, lekker og høyreist magnumflaske!

Les vinanmeldelsene her.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører