Krydderte

08.12.2013

En god krydderte lager du lett selv. Du trenger er god sort te som base, variér med krydder etter smak. Te er etter vann den mest populære drikken i verden. På verdensbasis drikkes omtrent 15 000 kopper te, hvert sekund – ikke uten grunn. Opprinnelig ble tebusken, Camellia sinensis, dyrket som medisinplante. Rik på antioksidanter kan denne drikken lindre og forebygge en rekke plager og sykdommer, dessuten gjør den deg god og varm. Drikk gjerne fem kopper hver dag!

Her følger er en råvareliste; prøv deg frem til du finner din favorittblanding, enten du vil lage en julete eller en varmende, sunn og god chai-variant med melk.
Ha krydderet i en morter, støt det gjerne litt grovt, og oppbevar blandingen sammen med de sorte tebladene i en tett, mørk boks. Alle råvarene får du økologiske i helsekostbutikker.
Det er viktig at appelsin- eller sitronskall er helt tørt, ellers mugner blandingen din.

sort, økologisk te
muskatnøtt, revet
ekte kanelstang
nellikspikre
stjerneanis
ferske kardemommefrø
hel sort pepper
tørket skall fra økologiske appelsiner
eller sitroner
fersk ingefær, revet rett i koppen

utropstegn miniIkke hell kokende vann over tebladene, men la det kokte vannet nå rundt 70 °C for grønn  og hvit te og 90°C for sort. Trekk grønn te i 3 minutter, hvit te 5-10 minutter og ca. 5 minutter for sort te. Urtedrikk trenger gjerne lengre tid. Ta i honning når vannet er noe avkjølt.

OM TE:
Sort te
er den mest behandlede sorten, etterfulgt av oolong (også kalt Wu Long), grønn- og hvit te. Sort te produseres ved at saften i bladene reagerer med luft. Dette gjør at de oksideres, gjæres og blir sorte. Deretter tørkes og sorteres bladene før teen pakkes.
Grønn te blir ikke oksidert, men dampet før den tørkes, derved beholder bladene mer næring. Kvalitetsprodusenter folder gjerne bladene før de tørkes, slik at de ser ut som små, flate nåler. Av de fire har grønn te det laveste koffeininnholdet.
Oolong te er en mellomting av sort og grønn te på farge og smak, fordi den bare delvis gjæres.
Hvit te er sjelden vare, den er mer en “ferskvare” – kvaliteten på bladene er topp og fremstillingen mer krevende. Den lages av nygrodde knopper og unge blader fra tebusken. Knoppene blir gjerne også skjermet fra sollys i vekstperioden for å begrense klorofylldannelsen.

Les mer om kanel her.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører