Musserende også til mat

27.11.2012

Også i år vil det garantert sprette flere champagnekorker i løpet av desember enn ellers i året. Salget av musserende vin øker mer enn hele markedet for vin, 16,2 % hittil i år. 3,6 % for vin generelt.

Selv om dråpene koster, ser vi at interessen for ekte champagne øker. Dette skyldes nok ikke bare at folk har bedre råd. Bevisstheten rundt de mange bruksområdene for disse vinene har også økt. Hvem ville servert en syrestram musserende til lutefisken eller svineribba for ti år siden?

SEBASTIAN BREDAL
I Norge er det kun tre med tittelen "Master of Wine", i hele verden bare 300. Sebastian Bredal er én av dem. På tre år gjennomførte han en utdannelse som normalt tar opptil syv år. Hvert år er det bare mellom én og ti som består de harde prøvene. En vinmester skal kunne absolutt alt om vin i hele verden, fra dyrking og produksjon til salg og markedsføring. Sebastian Bredal er IT–utdannet, men ble mer og mer interessert i vin. I 2009 startet han eget firma med import og kursvirksomhet. 80 % av dette er nå kjøpt opp av Arcus. Sebastian er 39 år, pendler mellom Kristiansand og Oslo, og er opprinnelig fra Feste gård utenfor Moss der familien har drevet gård i generasjoner.

Tilbudet har også økt betraktelig. Forståelig, for musserende vin er simpelthen svært anvendelig. Står du i beit for å finne en vin som passer til maten, glem aldri å vurdere musserende. Noen sier at det har med den munnfølelsen boblene gir. Sammen med syren i vinen renser dette godt opp i munnhulen. Den skal være balansert når det gjelder syre, sødme og fruktintensitet, og med god lengde på ettersmak og ha en viss kompleksitet. I tillegg skal en god boblevin gi en behagelig kremet munnfølelse og ikke ha store bobler. Dessuten skal det såkalte brødbakst-preget være på plass. I sum er det tre ting som har dramatisk påvirkning på kvalitet; druenes voksested, kvaliteten på basevinen – den stille vinen før den blir til boblevin – og modningen.

Champagne kan bare lages i Champagne. Druene som brukes i de beste er Pinot Noir og Chardonnay. Til tross for at klima er svært kjølig og fuktig, finnes det økologiske produsenter her. Utfordringen er å unngå sprøytemidler mot råte når klimaet er såpass “ugjestmildt”. Småskala-produsentene har større sjanse for å lykkes med økologisk tilnærming, fordi marken er mer overkommelig, og fordi metoden gir et større incentiv til å bruke mye tid på vinmarken. Økologiske vinbønder jobber hardt for at sol og luft skal få slippe til på druer og mellom bladverk. De fleste konvensjonelle dyrkere i Champagne leverer til de store husene. Da er det ikke rom for å risikere at avlingen desimeres på grunn av råteangrep.

Blant mindre produsenter har vi sett et solid løft hva kvalitet i basevinen angår. Når kvaliteten på vinen i utgangspunktet er høy, trenger de ikke skjule usmak med tilsats av for mye restsødme. Bestselgende viner fra store hus har gjerne sødmegrader på mellom 10-12 gram sukker per liter. Mye som selges av musserende viner i Norge er av den tørrere typen, 4-6 g/l. Slike viner er også ofte matvennlige. Vi ønsker som regel ikke for mye restsødme i viner til mat.

Modningen av vinen, etter den stille basevinen har fått tilsatt noe mer gjær og sukker for en annen gangs gjæring, er vesentlig for kvaliteten. Jo lenger vinen ligger i kontakt med bunnfallet av døde gjærceller på flasken, dess bedre. Vinen drar på seg et mer og mer intenst såkalt autolysepreg – preg av brødbakst eller toast. Dette kan skje over flere tiår, men normalt slippes flaskene på markedet i løpet av 15 måneder til tre år i Champagne. Cava og Prosecco som oftest etter mye kortere tid. Disse vinene får dermed ikke noe brødbakstpreg på duft.

Uansett om du har en god eller halvgod musserende vin, er det viktig hvilke glass du bruker. Skal du få noe som helst sanselig utbytte, bør glassets form og vinens temperatur tas hensyn til. Bruk heller et rødvinsglass av den mindre typen enn et smalt flute-glass. Musserende vin er delikat og blir fort overkjørt av glass som lukter av skap eller oppvaskmiddel. Champagne skal ikke serveres for kald. Jo søtere og enklere stil, desto lavere kan temperaturen være. Topp vare skal serveres ved rundt 10 grader.

Her finner du anmeldelser av friske og rene, musserende.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører