Økologisk vin er klimavinneren

28.03.2012

Drueplanten er sensitiv. Den er som den berømte kanarifuglen i kullgruvene, en slags varsellampe når miljøet er i endring. Når fuglen kreperer, er det på tide å komme seg opp og ut.


Vinbondens verktøykasse

Når druene må høstes uker tidligere enn normalt og vinen likevel får alkoholnivåer på 15 % eller mer, med en sviende finish uten syre og garvestoff som ryggrad, ja da må vinbonden gjøre tiltak. Tiltakene hører selvsagt hjemme i nasjonale redningsplaner og internasjonale avtaler. Men dette tar som kjent tid. Vinbonden har dårlig tid. Spanjolene melder nå i mars 2012 om den tørreste vinteren på 70 år, og den varmeste våren på svært lenge. Resultatet blir tidlig knoppskyting, en framskynding av modningsprosessen og muligens svært lite kvanta druer med kan hende for høy modningsgrad.
Vinprodusentene har begrensede muligheter til å justere resultatet underveis, men blant tiltakene de har i verktøykassa er såkalt canopy management. Det vil si de kan eksempelvis plukke blader fra plantene som gjør at modningen bremser og vannbehovet går ned. Eller de kan la bladverket vokse slik at det dekker over deler av druene, som skjerming mot solen.

 SEBASTIAN BREDAL
I Norge er det kun tre med tittelen "Master of Wine", i hele verden bare 300. Sebastian Bredal er én av dem. På tre år gjennomførte han en utdannelse som normalt tar opptil syv år. Hvert år er det bare mellom én og ti som består de harde prøvene. En vinmester skal kunne absolutt alt om vin i hele verden, fra dyrking og produksjon til salg og markedsføring. Sebastian Bredal er IT–utdannet, men ble mer og mer interessert i vin. I 2009 startet han eget firma med import og kursvirksomhet. 80 % av dette er nå kjøpt opp av Arcus. Sebastian er 39 år, pendler mellom Kristiansand og Oslo, og er opprinnelig fra Feste gård utenfor Moss der familien har drevet gård i generasjoner.

Økologiske røtter når dypere
Vanning er som kjent ikke tillatt i mange vinregioner, og da særlig ikke i Europeiske vinland. Så hvem er det da som blir vinnerne i vinens verden når klimaet rasler med sablene? Svaret er nok at de som allerede dyrker økologisk nå får en konkurransefordel. Det har vist seg at økologiske vinplanter har røtter som går dypere. Slik står de sterkere rustet i kampen mot tørken.
Klimaendringene fører også til fuktigere vær med kraftigere nedbør i enkelte vinområder. Da er det selvsagt en utfordring å dyrke økologisk siden plantevernmidler mot råte ikke er et alternativ. Derfor er det slik at det i dag finnes få økologiske champagneprodusenter og muligens vil det bli enda færre i framtiden. Av de mest kjente toppslottene i Bordeaux, er det i dag kun Château Pontet Canet som dyrker økologisk og biodynamisk.

Château Margaux legger om til økologisk og biodynamisk
Château Margaux meldte nylig at driften skulle legges om – bort fra konvensjonelle metoder – samtidig som de nå innfører skrukork på sine viner. Intet mindre enn sensasjonelt fra den kanten. Nå er det ikke noe nytt i at toppviner er økologisk produsert; de fleste av de beste vinene fra Burgund – og da snakker vi virkelig høy prisklasse – er dyrket både økologisk og biodynamisk. I til dels kjølige og fuktige klimasoner som dette, der årgangsvariasjonene er store, vil de mindre produsentene kunne ha en fordel da de har kapasitet til å virkelig ivareta hver enkelt plante gjennom vekstsesongen og under innhøstingen.

Vann til vin
Annerledes er det når man er en volumprodusent og leverer flere hundretusen liter til eksportmarkeder hvert år. Vinnerkandidatene her kommer muligens fra Argentina og Chile. Dette er land i såkalte «nye verden» der vanning er tillatt. Australia, California og Sør-Afrika har trøbbel med vannforsyningen. Og det meldes om bomullsprodusenter i Australia som i tørkeåret 2008 solgte sin vannkvote til vinprodusenter heller en å produsere bomull det året – og tjente mer penger på det.

Den neste er den beste
Landene i Sør-Amerika
har tilgang på rikelig med smeltevann fra Andesfjellene, som ledes ned i kanaler i vinmarken ved behov. Her skinner sola mer eller mindre uavbrutt gjennom sesongen og arbeidskraften er rimelig. Behovet for plantevernmidler er knapt til stede i dette tørre, karrige klimaet. Volumviner kan produseres til lav kostnad og lav risiko enten det dreier seg om økologisk eller konvensjonell dyrking.
Dersom du spør en argentinsk vinprodusent om hvilken årgang som er den beste, vil du enkelt og greit kunne få til svar: «den neste». Argentina er et relativt ungt vinland i rask utvikling, og om et år har vinbonden fått enda et år til med erfaring og bør være i stand til å fremstille et enda bedre resultat. Dessuten, om ett år, har vinplanten blitt eldre, og røttene utviklet seg enda dypere ned i jordsmonnet. To faktorer som kan bidra til å gi en mer konsentrert og kompleks vin av høyere kvalitet.

Les anmeldelsene her

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører