Billig mat like bra som dyr mat?

Det er ikke kvalitetsforskjell på lavprismat og annen mer kostbar mat, i følge en undersøkelse fra det svenske Livmedelsverket.

Undersøkelsen har sett på tilsettingsstoffer og sprøytemiddelrester i maten, altså ting en vanlig forbruker ikke lett kan finne ut så mye om selv. - Hadde undersøkelsen sett på forskjell på økologisk og konvensjonell mat når det gjelder kunstige tilsettingsstoffer og sprøytemiddelrester, ville økologisk mat kommet ut som en klar vinner, sier markedssjef Reidar Andestad i Oikos – Økologisk Norge.

 

Økologisk - et trygt og sunt alternativ

-Dette kan bli en utfordring for matindustrien og dagligvarekjedene framover. Der det ikke er smakspreferanser for mer kostbar mat, vil denne kunne tape når forbrukerne blir kjent med fakta fra den svenske undersøkelsen, sier Andestad. Oppfordringen hans er klar, bryr du deg om sunn og trygg mat, er økologiske matvarer et naturlig alternativ til både billig konvensjonell mat og til mer kostbar konvensjonell mat.

 

Testing av 12 matkategorier

Maten er kjøpt inn i fem ulike butikker: Coop, ICA, Willys, Hemköp og Lidl. Et av målene med undersøkelsen, var å finne ut om det er forskjell mellom standardproduktene og lavprisproduktene. Derfor ble det handlet inn to handlekurver i hver av butikkene; én med standardprodukter og én med billigprodukter. Det er testet matvarer fra 12 matvarekategorier: Frokostblandinger, bakevarer, kjøtt, fisk, meieriprodukter, egg, fett, grønnsaker, frukt, poteter, drikke, og sukker og sukkertøy, skriver Din Side om undersøkelsen. Matvarene er undersøkt med fokus på næringsinnhold i tillegg til at de er kontrollert for 400 plantevernmidler, skadelige metaller, dioksiner og andre giftige stoffer. Ut fra resultatene har tilsynet beregnet hvor mye en gjennomsnittsforbruker kan få i seg av de ulike stoffene.

 

Utelater kvalitet
– Vi har sett på det som forbrukerne ikke selv har styring over, hvor mye næring og hvor mye skadelige stoffer som finnes i maten. Og det er veldig bra at vi ikke ser noen forskjeller her. Derimot sier undersøkelsen ingenting om kvalitet, det vil si smak og utseende, men der har man større mulighet til selv å gjøre bevisste valg, sier Anna Karin Lindroos, sjef for Livsmedelsverkets matdataenhet.

 

Se saken hos det svenske Livsmedelsverket

Saken presentert av Din Side

 

Bildet viser I Love Eco produkter hos ICA.  Disse økologiske produktene inneholder ikke kunstige tilsettingsstoffer, og mindre plantevernrester enn både billige og dyre konvensjonelle produkter.  Foto ICA

Annonsører

Samarbeidspartnere