Brygger på øko-øl

Stadig flere får øyne og ganer opp for flere øl-typer, og små håndverksbryggerier har dukket opp over hele landet. Nå kommer det første bryggeriet som satser heløkologisk, fra jord til glass.

Det måtte kanskje sunnmøringer til. To stykker til og med. Øyvind Grimstad Gryt og Andreas Gryt har brygget øl sammen på hobbybasis i flere år.
Nå er de i ferd med å starte sitt eget håndverksbryggeri og satse på hel-økologisk ølproduksjon, på den aller reneste måten.

Bedre smak

– Vi er begge opptatt av rein mat, god smak og det å ta vare på miljøet, sier Øyvind Grimstad Gryt til oikos.no. – Vår erfaring er at de økologiske råvarene er mye friskere og bedre på smak enn sprøyta råvarer, forteller han. Å brygge økologisk blir dermed et helt naturlig valg.

Øko fra jord til glass

– Vi skal brygge smaksrike øltyper uten å bruke verken filtrering, pasteurisering eller tilsettingsstoffer, forteller Øyvind Grimstad Gryt videre.
– Vi bruker bare økologiske råvarer og også norsk øko-korn i alt ølet vi brygger. Johan Swärd på Hadeland leverer ulike typer korn som vi brukar umalta i ølet for å få bedre kompleksitet, smak og skumkvalitet, forklarer øl-bryggeren.

Og vi satser på bærekraftige og miljøvennlige metoder i hele prosessen. Ølet blir best sånn.

Humle - Humulus lupulus - inngår i ølbrygging Foto: Marit G. WrightTysk økohumle

Humle hører til i alt øl. Men humle er ikke bare en ting. Det finnes flere sorter, med hver sine spesifikke egenskaper, og god kvalitet på humla stiller store krav til dyrkingen.
Ideelt sett vil økobryggeriet bruke mest mulig norske råvarer i ølet. Men ingen i Norge dyrker pr i dag økologisk humle i tilstrekkelige mengder og kvalitet.

– Derfor blir humla til økoølet hovedsaklig levert fra en av de beste på økologisk humledyrking i Tyskland, kan ølbryggerne fortelle.

Selger fortsatt aksjer

Oppstarten er allerede sikra ved salg av aksjer til småinvestorer som ser verdien av lokalt, økologisk kvalitetsøl.

Over halvparten av aksjekapitalen er på plass allerede, men Grim & Gryt Økobryggeri AS er fortsatt mottakelige for flere som vil være med og investere i å få godt øko-øl på markedet.

Det er bare å ta kontakt, sier Øyvind Grimstad Gryt.

Innovasjon Norge er også inne i bildet med tilsagn om støtte til landets første økobryggeri.

I salg før jul

– Utstyr er bestilt, lokale på Hareid er ordnet og både Debio-godkjenning og produksjon skal i gang så snart som mulig, forteller Øyvind Grimstad Gryt til oikos.no.

– Vi håper å komme på markedet med de aller første norske økologiske øltypene i løpet av høsten og i alle fall i god tid før jul. Vi satser i første omgang på å levere øl lokalt på Sunnmøre og til utvalgte steder i de største byene.

Fish'n ships økoøl fra Grim&Gryt økobryggeri AS Øyvind Grimstad Gryt og Andreas Gryt

Også på Polet

Øko-øl-gutta vil også prøve å få noen av de økologiske øltypene sine inn i sortimentet til Vinmonopolet. Da vil de få distribusjon over hele landet.

– Vi har ikke helt bestemt oss for om det blir et eget juleøl i år, sier Andreas Grimstad, – men det kommer i alle fall til neste år. Og uansett vil vi ha øltyper som passer til all slags mat, også julemat, understreker han.

Stadig flere forbrukere etterspør økologiske varer, smaksrikt øl og lokalprodusert mat.

Grim & Gryt-gutta sier de har godt håp om å kunne leve av ølproduksjonen med tida.

Annonsører

Samarbeidspartnere