Ø-merker

Det er mange som er forvirret på grunn av feil begrepsbruk i markedsføring av økologiske og miljøvennlige produkter. Hva er hva?

Begrepet ”økologisk” er rettsbeskyttet for matvarer, og kan kun brukes med godkjenning fra Debio eller tilsvarende utenlandsk kontrollorgan. Ø-merket er derfor din garanti for at varen er økologisk. Debios kontroll omfatter både gårdsbruk, foredlingsbedrifter, pakkerier, omsetningsledd og importører. Alle blir kontrollert minimum én gang i året. Du kan derfor være sikker på at økologiske produkter faktisk er økologiske!

- Vi forstår veldig godt at dette er forvirrende for alle og hjelper derfor gjerne til dersom noen ønsker å sikre kommunikasjonen sin i markedsføring av øko-produkter. Vi mener at alt som kalles økologisk/organic/eco/bio skal være sertifisert, sier seniorrådgiver i Oikos, Maiken Pollestad Sele.

Hun understreker at alle økologiske matvarer på det norske markedet er sertifiserte fordi begrepet er rettsbeskyttet. Det er ingen grunn til å tvile på at matvarene faktisk er økologiske, det er godt kontrollert av Debio eller tilsvarende organ i andre land. Vi håper at myndighetene vil sørge for rettsbeskyttelse for alle økologiske produkter, ikke bare matvarer, slik at vi som forbrukere kan være sikre på at alt er som det skal være.

Det er viktig å vite at regelverket som ligger bak alle øko-merkene er nesten helt det samme, dermed er det ikke fullt så forvirrende som det kan virke.

Generelt

For forbrukere som ønsker å kjøpe de mest miljøvennlige produktene bør de velge økologisk både når det gjelder mat, klær og kosmetikk. Miljømerkene Svanen og blomsten og fairtradevarer er også gode miljøvalg, se etter disse merkene:

De to vanligste merkene for økologisk mat på det norske markedet:

Det nye norske Ø-merket EU-øko-logo

norsk Ø-merke          EU-logo

Andre merker som innebærer det samme:

Svensk øko-merke    Dansk Ø-merke

Soil Association logo fransk logo

Britisk øko-logo          Fransk øko-logo

Merker på vei ut:

gammelt Ø-merke Gammel EU logo

Gammelt Ø-merke     gammel Eu-logo

Biodynamiske gårder blir kontrollert etter det økologiske regelverket. Produktene kan derfor merkes med det norske Ø-merket (Debio), og EU sitt økomerke, det grønne bladet. I tillegg til disse merkene, har de biodynamiske jordbruksvarene et Demeter-merke. Demeter er en internasjonal sertifiseringsordning som i Norge blir håndtert av Demeterforvaltningen i samarbeid med Biologisk-dynamisk Forening og Debio. Les mer om biodynamisk her.

demeter

Tekstiler

Disse øko-merkene brukes på tekstiler:

gammel Eko SKAL logo GOTS logo Control union logo

Hollandsk SKAL øko-logo (EKO), blir stort sett erstattet med Global Organic Textile Standard (GOTS) på tekstiler, eller med Control union logo (Cu) som er det nye navnet på SKAL.

Eu-blomsten og svanemerket Fairtrade-logo

Blomsten og Svanemerket, finnes på miljøvennlige men ikkje nødvendigvis økologiske produkter. Svanemerket krever imidlertid at bomullstekstiler må være laget av økologisk bomull, mens hvis det er tekstiler med EU-blomsten trenger det ikke å være det og er i så tilfelle tydelig merket. Fairtrade-logoen finnes på noen matvarer og på klær som er enten bare fairtrade eller både fairtrade og økologisk. Om det er begge deler er det merket.

Kosmetikk

Økologisk kosmetikk eller kosmetikk med økologiske ingredienser (som ikke er 100% øko) kan ofte være merket med ett av disse merkene. Det skal stå på emballasjen hvor stor prosentandel av ingrediensene som er økologiske og hvilke som er det:

Ecocert logo Soil Association logo Det nye norske Ø-merket USDA Organic logo Cosmebio

I tillegg til sertifiseringsordningene for økologisk kosmetikk finnes miljømerkeordningen Svanen på kosmetikkprodukter, noen ganger sammen med økosertifisering.

Vitakjeden har innført en gradering i butikkene sine mellom naturlig, sensitiv og økologisk kosmetikk. De økologiske produktene står i hyller merket med dette merket:

Vita økologisk merking i butikk

Det heter økologisk på norsk, ikke organisk

Den vanligste feilen er å oversette fra det engelske begrepet organic til organisk, som på norsk bare betyr at noe er nedbrytbart. Nesten alle produkter er nedbrytbare, det er bare snakk om hvor lang tid det tar, og dermed hvor mye forurensing det kan medføre. Økologisk er det rette begrepet å bruke på norsk. Forkortelsen øko brukes også ofte, det er akkurat det samme som økologisk.

Eco og Bio

Eco er også brukt i flere sammenhenger, for eksempel på ICAs økologiske matserie "I love eco", NorgesGruppens "Go Eco" og på klær fra Bergans som ikke er økologiske men miljøvennlige. Eco eller ecological på engelsk betyr miljøvennlig på norsk, ikke økologisk, selv om det brukes "Eco" på økologiske matprodukter. Ordet "Bio" finner vi på økologiske varer fra Frankrike, Tyskland, Italia m.fl, det betyr økologisk.

Sertifisering er relativt komplisert, og særlig på kosmetikkfeltet, så er du fortsatt i tvil eller har spørsmål, ta gjerne kontakt med Maiken Pollestad Sele i Oikos på maiken@oikos.no

Annonsører

Samarbeidspartnere