Det du ikke får vite om maten

  - I "Sannheten på bordet" forsøker jeg å dokumentere at vi har vondt av det vi ikke vet, sa Niels Christian Geelmuyden i intervju med Ren Mat i sommer. Boka kom ut i butikkene denne uka.

  Niels Christian Geelmuydens bok "Sannheten på bordet - Det du ikke får vite om maten din" kom ut på Cappelen Damm Forlag mandag denne uka.

  Etter et år med graving i artikler, rapporter og bøker, og med utallige forespørsler til både norske og utenlandske forskere og matmyndigheter, vil Geelmuyden at vi skal vite.

  I sommer ble han intervjuet i Ren Mat nr 3-2013.

  Matjuks

  - Det jukses minst like mye innen matproduksjon som i idrett, med langt mer alvorlige konsekvenser, sier Geelmuyden i intervjuet med Ren Mat.

  Han kaller oppdrettslaks for en svømmende pølse og sammenlikner moderne, konvensjonell planteproduksjon med doping. Forskjellen er at doping ikke er lovlig.

  Avslørende

  - Sannheten på bordet er en avslørende bok om den maten myndighetene anbefaler at vi skal spise, men som ikke alltid er så sunn og næringsrik som vi tror, skriver redaktør Wanda Widerøe i sin omtale av boka på renmat.no

  For eksempel kan oppdrettslaks helt lovlig inneholde 15 ganger så mye dioksiner som det som er grenseverdien for hvitt kjøtt. Og de stakkars kyllingene, som nordmenn i snitt spiser 18 kilo hver av i året, er fulle av antibiotika og like fulle av kolesterol som pinnekjøtt.

  Kilderegisteret er på solide 70 sider.

  Skepsis mot ren mat

  I forbindelse med lanseringen av boka, har det kommet flere oppslag i media. Både NRKs Verdibørsen og Bergens Tidende har publisert intervjuer med Geelmuyden.

  - Norge er et bakvendtland på den måten at skepsisen ikke retter seg mot de 99 prosentene av matvarene som produseres ved hjelp av gift, kunstgjødsel, medisinering og syntetiske tilsetninger, men mot den ene prosenten som produsentene har forsøkt å fremstille så ren og giftfri som mulig, hevder forfatteren i intervjuet med BT.

  - Den store ulykken er at det er veldig få mennesker som tjener penger på at folk er friske, påpeker han også. - Men det er kolossalt mange som tjener på at vi er syke.

  - Håpet ligger i økologiske produksjonsmetoder, sier han, blant mye annet, i intervjuet med NRK.

  Annonsører

  Samarbeidspartnere