Facebook-storm for økologiske melkeprodukter

Vi spurte hvilke økologiske melkeprodukter folk ønsker seg og fikk massiv respons! Hele 752 ønsker ble sendt til oss. -Vi videresender dem til Tine BA, sier seniorrådgiver i Oikos, Maiken P. Sele.

- Vi vil ha Fløte, Helmelk, Naturell yoghurt, Brunost, Uhomogenisert, Flere typer ost med smak!

Flommet over

Våre Facebooksider Ren Mat og Oikos - Økologisk Norge flommet over av respons da vi spurte hvilke økologiske melkeprodukter folk ønsker seg. Sakene ble også lest av svært mange. Hele 35.000 facebook-brukere har vært inne og lest om melkeproduktene.

Øko-Logisk?

- Vi har lenge lurt på hvilke vurderinger som ligger bak når Tine lanserer nye økologiske produkter. Det har ikke alltid virket logisk ut fra det vi vet om etterspørselen blant øko-kundene, sier seniorrådgiver Maiken Pollestad Sele i Oikos.

- Et typisk eksempel er lanseringen av lett kulturmelk med bringebær, i et marked som allerede hadde en rekke andre økologiske surmelkstyper bl.a: kefir, cultura naturell, tjukkmjølk og tjukkmjølk med blåbær (heter nå Syrnet mjølk skogsblåbær). Bringebærmelka forsvant også fort ut av markedet igjen.

Ønskelista

- Oikos - Økologisk Norge har forsøkt å ha en dialog med Tine og å videreformidle stadige ønsker fra forbrukere, fortsetter Sele. - Etter at vi har spurt folk på flere facebooksider; Ren Mat, Oikos, Økologisk Mat, Økoprat og på messen SMAK 2014 i samarbeid med Debio, er ønskelista som følger - i prioritert rekkefølge:

1. (fet) yoghurt naturell (uten sukker)

2. fløte

3. helmelk

4. brunost

5. smør

6. flere guloster (Jarlsberg eller andre med mer smak)

7. fet rømme

Vil ha lite bearbeiding

Andre produkter som nevnes er skolemelk, yoghurt og andre produkter til barn, og laktosereduserte/laktosefrie produkter. Mange nevner også at de veldig gjerne vil ha melk og andre melkeprodukter som er så lite bearbeidet som mulig, upasteurisert og ikke homogenisert. Cottage cheese, kesam og Biola nevnes også av flere, men i langt mindre grad enn produktene på listen over.

Spør, spør, spør!

Du kan få tak i økologisk fløte, helmelk og cottage cheese - fra Rørosmeieriet. De har også Røros Smør, og Tine lanserte økologisk smør i fjor. Imidlertid er det å finne i bare 12 % av butikkene i Norge, ifølge Tine.
- Siden smør fortsatt er høyt på ønskelisten, betyr nok det at Tine kanskje bør markedsføre det mer, mener Maiken Pollestad Sele.

Men også kundene må vise sin interesse. Kundene må rett og slett etterspørre smøret i butikkene, for å få en videre distribusjon.
- Vi oppfordrer alle som ønsker flere økologiske produkter i butikkene til å etterspørre direkte der de vanligvis handler, sier Sele. - Butikksjefer og kategoriansvarlige kan jo ikke lukte hvilke produkter du vil ha, hvis du ikke sier fra om det du ønsker som de ikke har inne, smiler hun.

Den store stygge?

Flere av de som har kommentert på Facebooksidene, har kommet med spørsmål og uttalelser som "hvis ikke Tine vil, så kan dere vel spørre Q og/eller Synnøve?"
- Vi har ikke noen grunn til å tro at det blir noen satsing på økologisk hos verken Q eller Synnøve, sier Sele. - Q har så vidt vi vet aldri prøvd med et eneste øko-produkt, mens Synnøve i det minste har prøvd med smakfull ost. Det var synd at de måtte ta den av markedet igjen, mener hun.

Samfunnsansvar

All responsen tyder klart på at det er svært mange sterke, og svært delte meninger om øko-produkter fra Tine. Men de har i alle fall noen, i motsetning til de to andre meieriene, Q og Synnøve.

- Tine er et bondesamvirke som tar også samfunnsansvar ved å hente melk i alle kriker og kroker av Norge. Dermed er de med på å opprettholde distriktene, avslutter Sele.

Oikos - Økologisk Norge har tidligere skrevet om Rørosmeieriet, som er et hel-økologisk meieri med fokus på så skånsom behandling som mulig. mange av deres produkter er nå tilgjengelige over hele landet.

Her er oversikt over hvor du finner Rørosmeieriet sine produkter.

Annonsører

Samarbeidspartnere