Helse: Sprøytemidler og vann fra springen kan gi matallergier

En ny amerikansk studie tyder på at økt matallergi og miljøforurensing kan være knyttet sammen. Økt bruk av sprøytemidler og andre kjemikalier er assosiert med en høyere forekomst av matallergi, sier leder av studien, Dr. Elina Jerschow.

Forekomsten av matallergier stiger og rammer nå 15 millioner amerikanere. Ifølge en ny studie kan sprøytemidler og klorert vann fra springen ha deler av skylden. Studien ble publisert i Annals of Allergy, Asthma and Immunology (Volume 109, Issue 6, side 420-425, 2012 desember), som er det vitenskapelige tidsskriftet til American College of Allergy, Asthma og immunologi (ACAAI).

I studien, 'diklorfenol-holdige plantevernmidler og allergier: Resultater fra US National Health and Nutrition Examination Survey 2005-2006' av allergolog Dr Elina Jerschow et al, ble det rapportert at høye nivåer av diklorofenoler er forbundet med matallergier når de blir funnet i menneskekroppen. Diklorfenol er et kjemikalie som brukes i sprøytemidler og til å klorere vann, og er systemisk.

Sprøytemidler med diklorfenol brukes både av bønder og forbrukere
"Vår forskning viser at høye nivåer av diklorfenol-holdige sprøytemidler muligens kan svekke mattoleranse hos noen mennesker, og forårsake matvareallergi," sier Dr Jerschow, forfatter og leder av studien. "Dette kjemiske stoffet finnes ofte i sprøytemidler som brukes av bønder og forbrukere i insekt- og ugrasbekjempelsesprodukter, samt vann fra springen" forklarer hun.

Blant 10 348 deltakere i en US National Health and Nutrition Examination Survey 2005-2006, hadde 2548 diklorfenoler målt i urinen og 2211 ble inkludert i studien. Matallergi ble funnet i 411 av disse deltakerne, mens 1016 hadde en miljømessig allergi.

"Tidligere studier har vist at både matallergier og miljøforurensning er økende i USA," sier Dr. Jerschow. "Resultatene fra vår undersøkelse tyder på at disse to trendene kan være knyttet sammen, og at økt bruk av sprøytemidler og andre kjemikalier er assosiert med en høyere forekomst av matallergi."

Flaskevann ikke et bedre alternativ

Å velge flaskevann istedenfor springvann kan synes å være en måte å redusere risikoen for å utvikle allergi, men ifølge studien er det ikke sikkert at en slik endring vil være bedre. "Andre diklorfenolkilder, for eksempel sprøytemiddelbehandlet frukt og grønnsaker, kan spille en større rolle i å forårsake matallergi," sier Jerschow.

Australske myndigheter hadde nylig sprøytemiddelet 2,4 D oppe til vurdering. Dette sprøytemiddelet brukes både av bønder og i hager og brytes ned til diklorfenoler i jord og vann, les mer om 2,4 D her.

Like allergier i Norge
Forekomsten av matallergier i USA økte med 18 prosent mellom 1997 og 2007. De vanligste matallergener er melk, egg, peanøtter, hvete, trenøtter (inkluderer mandler, paranøtter, cashewnøtter, kastanjer, hasselnøtter, macadamianøtter, pekannøtter, pinjekjerner, pistasjenøtter og valnøtter), soya, fisk og skalldyr. Matallergi-symptomer kan variere fra mildt utslett til en livstruende reaksjon kjent som anafylaksi.

Matallergi er et problem for rundt 100 000 mennesker i Norge. 2-3 % av den voksne befolkningen og 5-7 % av de små barna er rammet. Fordelingen mellom kvinner og menn er henholdsvis 60 % og 40 %, skriver Folkehelseinstituttet.

Hos barna er det som oftest egg og melk som gir allergireaksjoner, hos de voksne er det hasselnøtter og peanøtter. Det er også mange voksne som reagerer på skalldyr. Derimot er det relativt få som reagerer på fisk. Pollenallergi fører trolig også til flere allergiske reaksjoner mot mat på grunn av at pollen kan gi kryssallergi mot frukt, grønnsaker og nøtter.

Kilder: Biological Farmers of Astralia, Folkehelseinstituttet og Wikipedia.

Les også: Alkohol kan forsterke matallergi (Folkehelseinstituttet).

Annonsører

Samarbeidspartnere