Nordmenn spiser 137 kg frukt og grønt i året

Forbruket av grønnsaker økte med 4,1 prosent i 2012. Hver nordmann spiser nå i gjennomsnitt 137 kilo frisk frukt, grønnsaker, bær og poteter i året. - Dette betyr at forbruket igjen er like høyt som i toppåret 2008, sier Guttorm Rebnes i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Økologisk øker mest

Økologiske grønnsaker og poteter har en stor vekst i 2012 på hele 16,4 %, i følge tall fra Statens landbruksforvaltning (SLF). Andelen grønnsaker og poteter som er økologisk, ligger i 2012 på 2,2%. Det selges tre ganger mer økologiske grønnsaker enn frukt, sier markedssjef Reidar Andestad i Oikos – Økologisk Norge.

Innen økologisk frukt var det en vekst på hele 42,1 % i 2012. Men her er den økologiske markedsdelen bare på 0,8%, så her er det en stor vekstmulighet, sier Andestad. Totalt ble det solgt økologiske grønnsaker og poteter for 211,3 mill og frukt, bær, nøtter for 63,1 mill i 2012.  Andestad mener at veksten i økologisk frukt og grønt både skyldes bedre utvalg i lavprisbutikker som Kiwi og Rema 1000, og at Coop har kjørt lik pris på økologisk og konvensjonell frukt og grønnsaker.

Økoprodusentene må produsere mer

Flere av produsentene av økologiske poteter, grønnsaker og frukt hadde en salgsøkning på 30 prosent i 2012. Her er etterspørselen så stor at det er behov for å øke produksjonen. Dessverre har arealene til slik produksjon totalt sett gått ned i 2012. Nedgangen var spesielt stor for gulrot, mens arealene for kålrot derimot har gått betydelig opp i 2012. Salget av økologiske rotfrukter utgjør nå 6,3 % av markedet.

Arealet for økologisk frukt økte, slik også produksjonen av økologiske epler gjorde, skriver SLF i sin rapport for 2012.

Samlet salg av frukt og grønt

Norske dagligvarebutikker omsatte frukt og grønnsaker for 14,5 milliarder kroner i fjor. Det er en økning på 6,7 prosent fra 2011. Aller høyest var veksten for bær som økte med nesten 50 prosent i verdi. Dette fremkommer av Totaloversikten 2012, bransjens årlige statistikk, som nylig ble offentliggjort.

- Smak og kvalitet er viktigst når forbrukerne handler frukt og grønt. Forbrukerne etterspør stadig bedre kvaliteter og hensiktsmessige pakkede varer. ”Convenience” er nøkkelen til forbrukeren, sier Rebnes i OFG.

Seks av ti spiser grønnsaker til middag hver eller nesten hver dag. Hver tredje middagstallerken er imidlertid helt uten grønt. 7 av 10 middager som lages fra bunnen av inneholder grønnsaker, mens bare 14 prosent av ferdigrettene suppleres med dette.

Kartleggingen viser at kvinner spiser mer frukt og grønt enn menn. Folk som bor i by spiser mer enn de som bor på landsbygda. De som er opptatt av mat og sunne spisevaner spiser også mer enn andre.

- I gjennomsnitt spiser menn 363 gram frukt og grønt per dag og kvinner 387 gram frukt og grønt per dag (kilde: Norkost 3) . Det er fortsatt mindre enn de anbefalte “5 om dagen” (500 gram). Bare hver fjerde nordmann får i seg den anbefalte mengden, men forbruksutviklingen fra 2011 til 2012 er svært positiv, sier Rebnes.

Her finner du omsetningstallene for frukt og grønt for 2012

Her finner du tallene for økologisk omsetning hos Statens Landbruksforvaltning

Annonsører

Samarbeidspartnere