Sprøytemiddelrester: De beste og de verste

Spis frukt og grønnsaker! Helsefordelene ved et kosthold med mye frukt og grønnsaker overskygger risikoen ved sprøytemiddelrester. Det kan likevel være greit å vite noe om hva man helst bør kjøpe økologisk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Environmental Working Group (EWG) i USA gjør en årlig undersøkelse av hvilke frukt og grønnsaker som inneholder mest og minst sprøytemiddelrester. De understreker imidlertid at det er viktig å spise frukt og grønt selv om du ikke får tak i økologiske varianter, det støtter vi også opp om, sier Maiken Sele i Oikos - Økologisk Norge. - Vi får ganske ofte spørsmål om hva det er mest sprøytemiddelrester i, og selv om forholdene i USA nok er litt annerledes enn i Norge, ser vi også at noe av det som sprøytes mest i Norge er på listen over de 12 verste i USA, som epler og jordbær. Dette er også sammenfallende med undersøkelser gjort i Danmark og Fedon Lindbergs anbefalinger, se her.

 

jordbær

 

Handleguide
EWG's handleguide kan være en guide for oss i Norge også. Heldigvis er noen av matvarene på verstinglista relativt lett tilgjengelige i økologisk versjon, slik som selleri, paprika, salat, agurk og poteter. - Jeg er glad for at noen av de som ofte ikke finnes i økologisk versjon som avocado, ananas, asparges og sopp, er på listen over de med minst sprøytemiddelrester, for disse er jeg selv spesielt glad i, sier Sele. - Da kan vi spise dem med god samvittighet likevel, for det er viktig å spise variert, mener hun.

Ifølge EWG kan du redusere inntaket av sprøytemiddelrester betydelig ved å unngå de mest forurensede fruktene og grønnsakene og spise dem som er minst forurenset.

 

Listene er som følger:

De verste          De beste      
epler løk
selleri mais
paprika ananas
fersken avocado
jordbær kål
nektarin sukkererter
druer asparges
spinat mango
salat aubergine
agurk kiwi
blåbær melon (cantaloupe)
poteter søtpoteter
+ grapefrukt
grønne bønner vannmelon
grønnkål/grønne bladgrønnsaker sopp

 

GMO i USA, ikke i Norge
Av mais produsert for dyrefôr og biodrivstoff i USA, er nesten alt produsert av genmodifiserte frø (GMO), også noe av det som selges til menneskeføde. Siden genmodifisert mais ikke merkes som genmodifisert, anbefaler EWG at de som er bekymret for GMO bør kjøpe økologisk mais. - Er du på besøk eller flytter til USA, er dette viktig å være klar over. I Norge har vi så langt ikke genmodifisert mat, men det ligger søknader om å få innføre det hos norske myndigheter, så det gjelder å følge med, sier Sele.

 

Kilde: EWG

pdf av guiden

Annonsører

Samarbeidspartnere