Velger øko-egg for høners frihet

Stadig flere mener at hønenes rett til å gå fritt ute, er den viktigste grunnen til å velge økologiske egg. Over halvparten av svarene til Matmerk, peker i denne retningen.

Stadig flere forbrukere innser at også høner har rett til et godt liv. Derfor velger de økoegg.

Går fritt ute

Matmerk spurte i sommer sine lesere om hvorfor de velger øko-egg. De fleste av de 724 personene som har svart, har ment at hønenes rett til å gå fritt ute, er den viktigste grunnen. Denne retten er det bare økologiske høner som har. Det har forbrukerne skjønt.

Salget av økologiske egg økte i fjor med hele 33 prosent fra året før.

Økende trend

Også fra Danmark rapporteres det nå at hensynet til dyrenes velferd blir en stadig viktigere begrunnelse for forbrukernes valg av matvarer. Økologiske egg kommer dermed høyt opp, på en økende mengde handlelister.

I Danmark er ett av fem egg som selges et økologisk egg.

Stadig flere forbrukere velger også økovarer fordi økologisk landbruk sikrer kyrenes rett til å komme ut på grønt og frodig beite og grisenes rett til å rote i jorda på skikkelig grisevis.

Solegg uten sol

Det finnes mange slags egg å velge mellom i butikken. Men såkalte solegg er fra høner som aldri får se sola. De får bare et fôr som gir solgul plomme. Og så er det sol på pakkene. Bare økologiske høner er garantert å få gå ute og spise økologisk fôr.

Ufritt-gående

Såkalt frittgående høner, får heller ikke gå fritt. De slipper riktignok de trange burene, de har et stort gulv der alle går sammen, men de har ikke stort mer plass til hver høne, enn det burhønsene har. Og skulle du lure på det: Nei, de får ikke se sola, de heller.

Nei til bur

Også handelsstanden begynner å ta ansvar for hønenes velferd. Flere dagligvarekjeder har sluttet å selge egg fra burhøns. Men de norske mat-myndighetene har avvist å merke egg fra burhøns.

Utegående høner

Fakta:

Økologiske høner får gå fritt ute, bruke vingene sine, bade i sanda, skrape med beina og hakke i jorda etter frø, planter, insekter og småkryp som er naturlig mat for høner.

Fôret de får, er økologisk dyrket, og inne i hønsehuset har de naturlig dagslys.

Annonsører

Samarbeidspartnere