Gamle høner er også mat

08.05.2012

Når hønene er ferdig med å gi oss egg, cirka 70 uker gamle, gasses de ihjel. Rundt 140 000 økologiske høner hver 70. uke. Per i dag ikke er vilje til å bearbeide til menneskeføde, til tross for at dette er deilig mat, spesielt til kraft og frikasse. Hønene ender i beste fall som mel og ingrediens til biodiesel, eller som bindemiddel i sementindustrien. Resten brennes.

Det er spede forsøk på å omdanne økologiske verpehøns til mat for mennesker, for heller ikke bøndene synes det er riktig at ikke denne ressursen kan utnyttes som menneskeføde. Men det ene prosjektet etter det andre skrinlegges fordi salgskanalene mener forbrukere ikke er villige til å betale.

Eggfakta til neste gang du skal kjøpe egg:
BURHØNS
Rundt 76 % av eggproduserende høner er burhøns. Nye regler gjør at de har bedre plass på “hybelen”, men fremdeles ikke plass nok til å strekke ut vingene. Dyrevernalliansen kaller det fengsel, bonden sier disse hønene har det bedre enn de som får gå fritt inne.
FRITTGÅENDE
Ca 20 % frittgående høner legger eggene vi spiser. Disse er mer urolige og har det tøffere i miljøet sitt enn burhøns. De er aldri ute, og har ikke store plassen å røre seg på.
ØKOLOGISKE HØNS
Ca 3 % av eggene som omsettes i Norge er økologiske. Hønene går ute så mye de vil, og kan bevege seg fritt innendørs. Det er ingen tvil, i noen miljøer, om at disse hønene best får oppfylt kravene til god dyrevelferd. Du kan kjøpe økologiske egg i alle butikker.
"SOLEGG"

Hønene som legger det som på kartongen merkes “Solegg” får ekstra mais i fôret, derfor den ekstra gule plommen. Hønene har aldri sett sola.
(Tall fra Dyrevernalliansen avviker noe fra tallene til SLF: 39 % er frittgående, 57 % burhøns og 4 % er økologisk, iflg Dyrevernalliansen.)

De som sitter med utrangerte verpehøns gir seg ikke, heldigvis, og nye prosjekt blir startet i håp om å gi oss som gjerne vil ha disse hønene på middagsbordet et tilbud. Bonden vil i fremtiden, om forsøkene lykkes, ikke få en krone for skrottene, men slipper å betale rundt 3 kroner for å bli kvitt dem.

Markedet vil ha
Mye tyder på at mange forbrukere gjerne vil hatt økologiske høner, men kundene gjøres ikke oppmerksomme på at de finnes med kampanjer på linje med konvensjonelle høner. I et matsvinnperspektiv er det utrolig at disse hønene ikke nyttes til mat. I siste landbruksmelding ser det ut til at fjørfenæringen vil forbli uendret. Under dekke av at utgiftene må holdes nede, vil produksjonsforholdene for konvensjonelle høner bli som de er, selv om stort fokus på hva disse “billige” hønene utsettes for av manglende dyrevelferd nå er en allmenn kunnskap blant forbrukerne. Kyllingbryst selger bedre enn hele høner, selv når vi vet hvordan mesteparten av disse hønene har levet sitt korte liv.

Prior bestemmer
Det er Prior som sitter med makten, både på slakting, pakking og distribusjon. Prior er en del av Nortura SA og er organisert som et samvirke eid av 17 800 bønder, også de økologiske. Selskapet har en omsetning på ca 18,1 milliarder kroner i året.

Sjekk ut NRKs innslag om egg her.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører