Skitten oppdrett

24.02.2013

Pangasiusfilet fra Vietnam konkurrerer med norsk villfisk i dagligvarehandelens frysedisker. Ganske rimelige, kritthvite fileter, uten bein, smak og lukt – akkurat slik forbrukerne gir inntrykk av å ville ha fisken. Men oppdretten er langt fra like delikat som disse fiskestykkene.

Mekongdeltaet i det sørlige Vietnam er opphav til rundt 90% av verdens pangasiusoppdrett. Den gir en årlig eksportvare på et million tonn fiskefilet. Mekongfloden er blant verdens største elver, den rommer et mangfold av fiskeslag og er derfor en viktig kilde til mat for mange mennesker. Men en voldsom økning i oppdrettsfisket det siste tiåret har medført betydelige miljømessige og sosiale utfordringer.

Pangasius i Norge
Du finner pangasiusfilet (går også under navnet gourmetfilet) i mange dagligvarebutikker. Østlandsk Formidling As selger til NorgesGruppen. Polar Seafood importerer og selger til Rema 1000 og Coop. Hos sistnevnte selges rundt 100 tonn pangasius hvert år. De forteller at de har vært i kontakt med vietnamesiske leverandører av sertifisert pangasius, og sikter mot kun å importere denne i løpet av våren 2013.
ASC
ASC (Aquaculture stewardship Council) er en uavhengig non-profit organisasjon grunnlagt i 2009 av WWF og IDH (Dutch Sustainable Trade Initiative). Organisasjonen skal administrere globale standarder for ansvarlig havbruk. ASC-merket gjelder for ansvarlig havbruk/oppdrett og kompletterer MSC-merket (Marine Stewardship Council), som brukes på sertifisert og bærekraftig viltfanget fisk. I dag er halvparten av all sjømat som konsumeres oppdrettsfisk. Det selges mer sjømat fra havbruk enn viltfanget fisk. ASCs sertifiseringsprogram for havbruksprodukter er et viktig skritt mot ansvarlig oppdrett. Les mer her.

Globale retningslinjer for oppdrett
Dette har fått det internasjonale WWF til å reagere. De har vært i omfattende forhandlinger med både den vietnamesiske regjeringen og produsenter og eksportører av pangasius for å bedre forholdene i deltaet. Globale retningslinjer for oppdrett av pangasius er blitt utviklet under ASC, et overvåkningsorgan som skal sikre et mer ansvarlig havbruk i verden. Myndighetene i Vietnam har forpliktet seg til å følge disse.

Matens pris
Halvparten av all sjømat vi spiser i dag kommer fra oppdrett, og en standard for bransjen er sårt tiltrengt. At pangasiusoppdretten trenger en standard ble klart da de prisbelønte svenske gravejournalistene Malin Olofsson og Daniel Öhman reiste til Vietnam for å undersøke forholdene rundt farmene. Oppdagelsene ble gjenfortalt i radioprogrammet Matens Pris, ogi enreportasje du kan se her. I en dam på størrelse med en liten fotballbane (50x100m) lever opp til 300 000 fisk. Her lever de så tett at de blir syke. Medisiner, blant annet antibiotika, benyttes for å hindre at sykdom sprer seg i bestanden. Rester fra medisinene havner i vannet, sammen med rundt en million tonn fiskeavføring. Flere av farmene mangler ressurser til å rense vannet før dette renner videre ut i Mekongfloden. Det medfører alvorlige konsekvenser for det naturlige livet i og rundt elven. Fisk er viktig mat for menneskene som bor rundt floden, men pangasius står sjeldent på menyen. Oppdrettsnæringen satser på eksport. I tillegg til å ta seg til rette i floden, drar de opp fisk fra havet som folk alltid har levd av, maler det til mel og bruker det som fôr. Dette har medført at Vietnams kystnære havområder lider av overfiske, og lokale fiskere og deres familier mister livsgrunnlaget.

Mot 10% sertifiserte farmer
Noe har skjedd. Søkelys på problemene forbundet med oppdrett har gjort at vietnamesiske myndigheter jobber mot sertifisering av anleggene. I september i fjor ble den første farmen ASC-sertifisert. Om Vietnams myndigheter har nådd sitt mål for 2012, er nå 10 % av farmene sertifisert.
– En ASC-sertifisering innebærer noen av de strengeste kriteriene som finnes. Den stiller krav til at miljøet og samfunnet rundt farmene skal påvirkes minimalt, sier Karoline Andaur som leder WWF Norges marine program. – Vi jobber aktivt med sertifisering av pangasiusfarmer, men det er en lang vei å gå. ASC-standarden er ganske fersk, og vi har foreløpig ikke grunnlag for å evaluere resultatene, sier Andaur om arbeidet. Inntil videre har det internasjonale WWF opprettet en ny kategori i sjømatguiden; På vei mot sertifisering. I denne kategorien finner vi pangasius.

Men…
Selv om fremtiden høres lovende ut, er minst 900 000 tonn pangasius fortsatt fra ikke-sertifiserte farmer. Sannsynligheten for at det er denne varianten vi finner i butikkene i Norge er stor. Slik forholdene foreløpig er, og med mindre posene er tydelig merket, bør de som fristes i frysedisken heller velge norsk torsk eller annen villfisk.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører