Usunt fett i maten din

14.08.2012

De fleste matoljer er sunne. Palmeolje er et unntak, fordi den inneholder store mengder mettet fett. Verdens mest brukte matolje bidrar dessuten til å ødelegge regnskogene, klimaet og hjemmet til Penanfolket. Orangutangen er også truet. En fersk, oppdatert guide fra Regnskogfondet og Grønn Hverdag gjør det enklere å styre unna palmeoljen.DU FINNER DEN i ostepop, margarin, taco, frokostblandinger, barnegrøt, sjokolade, popcorn, og mange, mange andre matvarer. Som regel skjult bak betegnelsen vegetabilsk olje eller -fett. Palmeoljen er verdens mest brukte matolje, og den skumleste.
Grønn Hverdag og Regnskogfondet har spurt 19 store aktører på det norske matmarkedet om hvilke produkter som inneholder palmeolje. Formålet er å sette fokus på palmeolje som miljøproblem, og på den måten bidra til å redusere bruken. Resultatene er nå samlet i en fersk palmeoljeguide. Hele guiden finner du på nettet. Av rundt 500 produkter i guiden inneholder mer enn 420 av dem palmeolje.

PALMEOLJEINDUSTRIEN raserer regnskogene som er verdens mest artsrike økosystemer. Nesten all palmeolje i norske matvarer kommer fra Indonesia og Malaysia. Begge landene har enorme områder med regnskog som hogges ned i et alarmerende tempo, og det er palmeoljeindustrien som er den viktigste årsaken til at regnskogene i disse landene forsvinner. Regnskogene på Borneo er hjemstedet til Penanfolket. Dette folket har livnæret seg av skogen i tusenvis av år. Orangutangen, den nest største menneskeapen etter gorillaen, lever bare på øyene Borneo og Sumatra i Malaysia og Indonesia. Nå er den utrydningstruet, fordi regnskogene deres hogges ned for å rydde plass til palmeoljeplantasjer.

REGNSKOGEN I INDONESIA og Malaysia vokser på torvmyr som inneholder store mengder karbon. Når skogen hogges ned og torvmyrene dreneres, frigjøres mye av karbonet i torvmyra som klimagassen CO2. Plantasjene med palmetrær binder ikke like mye karbon som naturskog. Raseringen av regnskogen i Indonesia gir landet en lite hederlig tredje plass på liste over verdens største klimaforurensere, etter USA og Kina. 80 % av Indonesias utslipp skyldes avskoging og arealbruksendringer.

DET SOM ER FARLIG for regnskogen, dyrene, de lokale og miljøet er heller ikke ufarlig for deg. De fleste matoljer er sunne, men palmeolje er et unntak, fordi den inneholder store mengder mettet fett – omtrent like mye som melkefett. Andre matoljer inneholder som regel mye umettede fettsyrer som kroppen tåler mye bedre. Mettet fett øker det farlige kolesterolet i blodet, noe som kan føre til hjertesykdommer. Bruken av palmeolje i maten vår er heldigvis på vei ned. Mange i bransjen har faset ut oljen i en rekke produkter, og har planer om å erstatte den med sunnere og mer miljøvennlige oljer.

Full oversikt over matvarer med og uten palmeolje
finner du på gronnhverdag.no og regnskog.no.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører