Økologisk kjøkkenhage

24.05.2010
Økologisk kjøkkenhage gir gode og rene grønnsaker. Jens Juhl har dyrket økologisk i sin kolonihage siden 1992. - Ideen med økologisk hagebruk er simpelthen for god til at folk skal gi opp etter en dårlig opplevelse, eller bare tro at det er for vanskelig, sier han til bladet Interiørmagasinet. Han oppfordrer derfor andre hageeiere til å prøve økologisk hage.

- Ikke bare er en økologisk kjøkkenhage sunnere for deg, det er også bedre for miljøet, sier Kristina Alnes i Oikos – Økologisk Norge. En ny dansk undersøkelse viser at sprøytemiddelrester fra kjøkkenhager forurenser grunnvannet.

Økologisk kjøkkenhage i Fredrikstad. Foto: Oikos - Økologisk Norge

Ikke vanskelig

Det skandinaviske Interiørmagasinet har intervjuet økohageeier Jens Juhl som har dyrket 80 kvm kjøkkenhage vest for København siden 1992. I hagen finner du et bredt utvalg grønnsaker og andre vekster, blant annet, løk, erter, gulrøtter, hvitløk og forskjellig typer kål. Eieren har sin klare favoritt, - Jeg kan ikke leve uten nypoteter, sier han til Interiørmagasinet. Juhl høster sunne økologiske matvarer fra april til desember.

 

 

Bladet Interiørmagasinet skriver om økologisk kjøkkenhage. Foto: Oikos - Økologisk Norge

 

Interessen for å dyrke naturvennlig har bare økt med tiden, i dag inspirerer Juhl andre til å dyrke økologisk gjennom sin webside og foredrag.  Det han ønsker å formidle er at økologisk hagebruk ikke er vanskelig, om man vet hvordan det skal gjøres og hvilke problemer som kan oppstå.

 

 

Tips til din økologiske kjøkkenhage

Det skal mer til å drive en økologisk gård enn å la være å bruke sprøytemidler og kunstgjødsel, det samme gjelder for en økologisk kjøkkenhage.

 

Et tips fra den erfarne økohagebrukeren Jens Juhl, er å plassere bedene nord/syd. Dette er gammel viten og gjør at alle plantene får like mye lys. Grunnleggende for økologisk hagebruk er god jord, det er derfor viktig å vende jorden og bruke kompost, komposten gir næring til microlivet i jorda. I en økologisk kjøkkenhage er ikke insekter uønskede skadedyr, men en del av kretsløpet. - Det skal være insekter i en økologisk kjøkkenhage, slår Juhl fast, det må også være arter som bladlus og mygg, ellers så får man jo ikke fuglene og de nyttige insektene som marihøner.

 

Økologisk bjørnebær fra kjøkkenhage i Fredrikstad. Foto: Oikos - Økologisk Norge.

 

Sprøytemiddeler lekker til grunnvannet

Det danske informasjonssenter for miljø og sundhet (IMS) meldte fredag 21.05 at de siste funnene fra grunnvannsovervåkningen (GEUS) viser at det er funnet sprøytemiddelrester i grunnvannet under byene. Dette på tross av at de fleste sprøytemidler brukes på landet. IMS mener at dette har en sammenheng med sprøytemidler brukt i hager. Deres oppfordring til danskene er å bytte ut sprøytemidler med albuefett.

 

Vil du lære mer?

29. mai arrangerer Biologisk-dynamisk Forening fagdag om biodynamisk /økologisk hage på Ås. Fagdagen vil være nyttig både for de som har økologisk hage og de som er nysgjerrige. Det vil være spesielt fokus på hvordan man legger opp en hagekompost og hvorfor god kompost er gull verdt i hagen. Kurset holdes i en etablert familiehage på 2 mål med frukttrær, bær, grønnsaker, veksthus, høner, urtehage og blomster.

Les mer her

 

 

---

Les mer om sprøytemidler i grunnvannet her.

Les mer om kjøkkenhagen til Jens Juhl her.

Store deler av denne artikkelen er et sammendrag av artikkel med tittel Økologisk Kjøkkenhage i IINTERIØR Magasinet, hele artikkelen kan lese i papir utgaven deres.

Annonsører

Samarbeidspartnere