Ny utgave av Ren Mat

05.03.2013
I disse dager vil 25 000 lesere finne årets første nummer av Ren Mat i postkassen. Temaet for bladet denne gangen er melk. Inne i bladet er det matoppskrifter, artikler om melk og annet nyttig og engasjerende stoff for alle som ønsker en grønnere livsstil. Følg med på oikos.no for smakebiter fra bladet.

Melkefett er sunt

– Melkefettet bør frikjennes, sier Anna Haug, professor i ernæring ved Universitetet for Miljø og Biovitenskap. – Nyere forskning viser at fettet i melk er sunt, mens Helsedirektoratet fremdeles kun anbefaler magre meieriprodukter, sier Haug i siste nummer av Ren Mat. Hun mener melkefettet har fått et ufortjent dårlig rykte på grunn av høye verdier mettet fett som igjen forbindes med høyt kolesterol og økt sjanse for hjerte- og karsykdommer.

– Jeg mener vi bør drikke helmelk fremfor lettmelk. Melkefett er sammensatt av omkring  400 ulike fettsyrer. Flere av disse har vist seg å være nøytrale med hensyn til kolesterolnivået. Mange store studier viser at fete melkeprodukter faktisk har en god effekt på helsa. Kosthold med mye melkefett kan riktig nok øke kolesterolinnholdet i blodet, men de senere årene er det fokusert mer på forholdet mellom det ”gode” og det ”farlige” kolesterolinnholdet i blodet istedenfor totalverdiene, sier Haug.

– Naturlig og ubearbeidet mat avkreves massiv forskning, mens forskning på industriell og bearbeidet mat er det ikke så mye av. Det er ikke naturlige råvarer som melk, men industrimaten, som må bære det meste av ansvaret for mange av vår tids livsstilssykdommer, mener Haug.

Velg rene råvarer

– Forbrukerne er lei av å bli lurt, men vi har et ansvar selv også, mener Wanda Widerøe, redaktør i Ren Mat. – Vi må blir mer engasjerte i maten vi spiser. ’Billig’ er ytterst sjelden forbundet med kvalitet, ei heller når det gjelder mat. Vi må stille krav til den maten andre har satt sammen for oss, velge rene råvarer og være villig til å betale ekstra når noen har arbeidet ekstra. Dessuten bør vi spørre oftere etter produkter fra de mindre leverandørene, og ikke gi opp før nærbutikken vår tilbyr flere produkter som ikke er tuklet med, sier hun, og minner samtidig om at det nesten alltid er billigst å lage mat fra bunnen av - i stedet for å kjøpe ferdigmat.

Se mer informasjon på www.renmat.no. Du kan tegne abonnement på Ren Mat her. Alle medlemmer i Oikos – Økologisk Norge får bladet som et medlemsgode.

Annonsører

Samarbeidspartnere