Magasinet Ren Mat

Økologiske tomater er sunnere!

07.03.2013
Ny forskning fra Brasil viser at økologiske tomater inneholder mer vitamin C og flavonoider sammenlignet med konvensjonelle tomater. – Tidligere forskning har også vist tilsvarende resultater. Når man i tillegg vet at økologiske tomater ikke sprøytes, bør det være mer enn grunn nok for å velge de økologiske tomatene, sier ernæringsfysiolog i Oikos – Økologisk Norge, Kari Tande-Nilsen.

Forskjell i dyrkingsforhold
Forskere fra Federal University of Ceara i Brasil studerte økologiske tomater sammenlignet med konvensjonelle tomater dyrket i Brasil. De økologiske og de konvensjonelle gårdene hvor tomatene ble dyrket var lokalisert 1,5 km fra hverandre. På de økologiske gårdene ble det benyttet husdyrgjødsel og vegetabilsk kompost, og det ble ikke benyttet sprøytemidler. På de konvensjonelle gårdene ble det brukt både kunstgjødsel og sprøytemidler.



Økologiske tomater inneholder mer av det gode
Tomater fra totalt 30 tomatplanter ble samlet inn og analysert. Resultatene viste at de økologisk dyrkede tomatene var 40 prosent mindre enn tomatene dyrket på de konvensjonelle gårdene. Imidlertid var innholdet av vitamin C i de økologiske tomatene opp mot 57 prosent høyere, og i tillegg inneholdt de dobbelt så mange fenolforbindelser, bl.a. flavonoider. Vitamin C og flere av flavonoidene virker som antioksidanter som hjelper kroppen å bekjempe oksidativt stress. Det vil si at de beskytter cellene mot angrep fra skadelige stoffer (frie radikaler), og hindrer fettstoffer i cellene i å oksidere eller "harskne".



Stress gir høyere næringsinnhold
Forskerne forklarer forskjellene i næringsinnhold med at de økologiske tomatplantene dyrkes under forhold som utløser oksidativt stress hos plantene, noe som medfører at de må produsere mer antioksidanter for å styrke immunforsvaret. Det gir utslag i høyere næringsinnhold i tomaten. Forskerne konkluderer med at man i produksjon av frukt og grønnsaker bør fokusere mindre på å maksimere avlingene og produktstørrelsen, og heller akseptere et visst nivå av stress, slik det gjøres i økologisk produksjon, for å forbedre produktets kvalitet, særlig med hensyn til næringsinnhold.



Studien er presentert i tidsskriftet Plos One.

Les også Mer antioksidanter i økologiske tomater

Kommentarer:

Annonsører

Samarbeidspartnere