Magasinet Ren Mat

Ny studie: Klare helsefordeler ved økomat

Med økologisk mat får du i deg mer sunne antioksidanter og mindre giftig kadmium og sprøytemiddelrester. Dette viser en ny stor vitenskapelig analyse, basert ...

For enkelt om økomat

Tore Bergum, styremedlem i Oikos Vest, har skrive ein kommentar til A-pressen sin leiarartikkel om VKM-rapporten. Økologisk landbruk og mat handlar om mykje ...

Suppe av økotomater bevist sunnest

Tomatsuppe som ble kokt på økologiske bokstomater var den sunneste. – Overraskende, sa Nofimas representant i NRK-programmet Forbrukerinspektørene i ...

Mer omega-3 i økomelk

Ny amerikansk forskning viser at økologisk melk inneholder mer omega-3-fettsyrer - altså har en sunnere fettsyresammensetning - enn konvensjonell melk. ...

Mindre risiko for overvekt blant øko-forbrukere

Overvekt og fedme er mindre vanlig blant kvinner og menn som spiser økologisk mat. Det viser en ny og omfattende fransk studie. Den viser også at ...

Det du ikke får vite om maten

- I "Sannheten på bordet" forsøker jeg å dokumentere at vi har vondt av det vi ikke vet, sa Niels Christian Geelmuyden i intervju med Ren Mat i sommer. Boka ...

Prosessert kjøtt kan øke kreftfaren

Et stort studie fra Europa og USA viser at inntak av prosessert kjøtt kan føre til økt risiko for kreft og hjerte- og karsykdommer. Forskerne anbefaler å ...

Økologiske tomater er sunnere!

Ny forskning fra Brasil viser at økologiske tomater inneholder mer vitamin C og flavonoider sammenlignet med konvensjonelle tomater. – Tidligere forskning har ...

Appelsiner til besvær?

Dette skal handle om et forsøk på å avsløre at ferske fruktpresser med appelsiner, som en ser på en del barer og spisesteder, fører til at mye av giftstoffene ...

Utviklingen i norsk kosthold 2012

Forrige uke publiserte Helsedirektoratet rapporten «Utviklingen i norsk kosthold 2012». Hovedtendensen er at nordmenn spiser for mye mettet fett og salt ...

Helse: Sprøytemidler og vann fra springen kan gi ...

En ny amerikansk studie tyder på at økt matallergi og miljøforurensing kan være knyttet sammen. Økt bruk av sprøytemidler og andre kjemikalier er assosiert med ...

Lettbrus kan føre til depresjon

Personer som drikker mer enn fire bokser lettbrus om dagen kan ha 31 prosent høyere risiko for å få depresjon enn de som ikke drikker lettbrus. Det viser en ny ...

Proteinbomber

Vi får stadig spørsmål fra folk som driver med trening om det finnes sunne, økologiske proteinbomber i norske butikker. Svaret er ja. - En god og rimelig ...

Barn særlig utsatt for fremmedstoffer i mat

Forskere fra UC Davis og UCLA i USA har gjort en risikovurdering basert på fremmedstoffer i mat og helseeffekter. Forskerne sammenlignet inntak av elleve ...

Mer om "myteknusing" og økologisk mat

– Jeg er en av de som er positiv til økologisk mat, og som mener at det er holdepunkter for at den er sunnere, skriver professor Gerd Holmoe-Ottesen i et ...

Ikke ett fett hvordan melkefettet er produsert

Melk produsert på grovfôr med høy andel av belgvekster, eller andre urter, øker melkefettets andel av gunstige fettsyrer.

Kronikk: Økologisk mat og helse

Økoveka i Nord-Trøndelag er nettopp avslutta med mellom anna kurs, Bondens Marked og Oikos - Økologisk Norge sitt Økoseminar. Det var stappfullt hus under ...

Vil tillate mer gift i maten

Mattilsynet vil nå øke grenseverdiene for sprøytemiddelet glyfosat 100 ganger. Får Mattilsynet gjennomslag for sitt forslag, vil det føre til mer gift i maten.

Mat med mer

Sist uke lanserte overlege, seksbarnsmor og livsnyter Berit Nordstrand boken Mat med mer. Boken handler om hvordan du kan kose deg til best mulig helse gjennom ...

Matbløff

Tirsdag presenterte Forbrukerrådet rapporten “Vet vi hva vi spiser?”, som er en gjennomgang av hva matvarer faktisk inneholder og hvordan de markedsføres. ...

Sunnere kosthold med økologisk mat?

Den norske mor og barn-studien (MoBa) viste at gravide norske kvinner med et jevnlig inntak av økologisk mat, hadde et kosthold mest i tråd med offentlige ...

Mer antioksidanter i økologiske tomater

En ny studie fra Universitetet i Barcelona, Spania, viser at økologiske tomater inneholder mer av antioksidantene polyfenoler enn konvensjonelle tomater. - ...

Høyere innhold av omega-3 i økologisk laks

Ny forskning viser at økologisk oppdrettslaks holder minst samme kvalitet som konvensjonell oppdrettslaks, og har et høyere innhold av omega-3-fettsyrer.

Er økologisk mat sunnere?

Sunn mat er av vesentlig betydning for god helse, og stadig flere er opptatt av mat med særlig positive helseeffekter. De fleste av oss vet hvilken type mat ...

Annonsører

Samarbeidspartnere