Egenpleie

Oppdatert 2016

Huden er vårt største pusteorgan og det vi vasker og smører oss med har stor betydning.

Tre viktige råd:

1) Bruk så lite som mulig
2) Uten parfyme
3) Økologisk kosmetikk, naturkosmetikk og svanemerket kosmetikk er bedre enn konvensjonell kosmetikk fordi tillatte ingredienser er sterkt begrenset. For eksempel er parabener ikke tillatt, heller ikke andre syntetiske ingredienser.

Hva er økologisk hudpleie og kosmetikk og hvor finner jeg det?

Økologisk hudpleie- og kosmetikk er produkter som er laget av økologiske ingredienser i så stor grad som mulig. Det skal alltid være oppgitt på produktet hvilke ingredienser som er økologiske og hvilke som er naturlige og logoen til sertifiseringsordningen skal være på emballasjen (f.eks Ecocert).

Det er stort sett helsekostbutikker som tilbyr disse produktene, men stadig flere nettbutikker kan nå tilby et godt økologisk utvalg av hudpleie og kosmetikk. Det er verdt å merke seg at "naturlige" produkter kan inneholde syntetiske og skadelige ingredienser. Mange reagerer på eteriske oljer som er naturlige men likevel allergiframkallende. Mye av "naturkosmetik" inneholder eteriske oljer. En liste over de 26 mest allergiframkallende duftstoffene finnes hos Mattilsynet. Mye informasjon finner du i Green Spirits Guiden til grønn kosmetikk.

Debio vil antakelig kunne sertifisere økologisk kosmetikk etter den nye, internasjonale standarden Cosmos i fremtiden. Den er ikke så streng som regelverket for matvarer som i dag benyttes til kosmetikksertifisering. Når dette kommer, vil norske forbrukere forhåpentligvis kunne se Debios velkjente Ø-merke på flere kosmetikkprodukter. En oversikt over de vanligste sertifiseringsordningenes logoer finner du nederst på denne artikkelen fra Oikos.


BUTIKKER MED ØKOLOGISK EGENPLEIE


Agent M

Fører et godt utvalg av økologiske hudpleieprodukter. Selger også giftfri flasker, oppbevaringartikler, kjøkkenutstyr, tannbørster og mye mer.

BeeOrganic

Har et utvalg fra Weleda, Urtekram, Sante, Organic Esence og Dr. Bronner, samt bambus tannbørster, bomullspads og pinner m.m

Skinlove

Tilbyr et stort utvalg av økologiske hudpleieprodukter, kosmetikk, tilbehør, økologisk babytøy m.m. Nettbutikken informerer om ulike kjemikalier og ulike hudtyper.


L'Occitane

Det franske merket L'Occitane har endel produkter som er økosertifiserte av Ecocert og Cosmebio.


Way of Living

Nettbutikk med produkter for hud, kropp og hår til dame, mann og barn. Produktene er sertifsert av Ecocert.


Green Spirit

Green Spirit er en nettbutikk som tilbyr økologisk sertifiserte velvære- og pleieprodukter til forhandlere og privatkunder. Veldig godt utvalg.


Helse & Kost

Nettbutikk som har mange typer naturkosmetikk med økosertifisering, bl.a. Aubrey Organics, Druide og Dr. Hauschka. Selger også intimprodukter til kvinner i økologisk bomull fra merket Natracare.


Decubal ecological

Decubal har lansert en økologisk hudpleieserie bestående av: body lotion, body cream, face cream  og hand cream. Produktene er sertifisert av både Ecocert og svanemerket, og inneholder ingen parfyme. De kan kjøpes på Apotek 1
Et grønnere liv/BONECO
Selger økologisk og naturlig hudpleie fra merkene i+m Naturkosmetik, Medevisalvan og Weleda, samt diverse andre økologiske og miljøvennlige varer, også mat.Arnika.no

Har mange ulike varer
inkludert økologisk kosmetikk
fra Tisserand, Weleda, BioSolis,
Dr. Hauschka og Lykkelig som liten.
Weleda selges også i helsekostbutikker,
Vitalkost er grossist i Norge.
Rein Hudpleie produseres på Vestlandet og selges i en del butikker, samt i nettbutikk.


Charlottes Urtekosmetikk
Norske, håndlagede naturprodukter for hud og hår basert på viltvoksende og økologiske urter.

Green People

Sertifiserte produkter for hud, hår og tenner, for både herre og dame.

ONEgroup
Australsk nettbutikk med økologisk sertifisert kosmetikk og produkter for hud, hår og kropp m.m.

123 Levert

Har et godt utvalg av hygieneartikler fra Urtekram.
Har også rengjøringsmidler fra S
onett.
HeiBaby

Nettbutikk som selger noe sertifiserte økologiske hudpleieprodukter for gravide og småbarn.Se også produktenes egen hjemmeside Motherlove.BigGreenSmile

Britisk nettbutikk, sjekk de norske før du bestiller fra utlandet).Fører økologiske produkter innen hudpleie, skjønnhet og rengjøring, blant annet Green People, Avlon Organics og Lavera.
Fructus Naturae
Familiebedrift som lager og selger krem og salve til barn. 95% av ingrediensene er sertifisert økologisk.

Sanctum Méditerranée
Selger økologisk godkjente oljer til innvortes og utvortes bruk. Blant annet Cameline og Svartfrøoljer. Produksjonen kommer utelukkende fra økologisk landbruk.

Salome

Selger Debio-sertifiserte økologiske oljer til hudpleie, aromaterapi, massasje og kosmetikkproduksjon. Alle oljene er kaldpressede.

Vita

Hos Vitakjeden kan du finne økologisk kosmetikk, søk på økologisk i nettbutikken. I de vanlige butikkene har de laget en merkeordning med tre grader: naturlig, sensibel og økologisk, der sistnevnte er merket med mørk grønn farge.

ALEPPOSÅPE
lages av såpemestere, et yrke som er gått i arv. Folk med sart hud, allergikere og barn bør forsøke denne såpen. Anbefales også til klesvask, særlig kan skinn med hell rengjøres med denne.
RÅ ORGANIC SKINCARE
sine produkter er produsert ved den stormfulle vestkysten av Norge. Produktene er laget med omsorg for mennesket og naturen. Både for hud og hår, deilige kremer og oljer med fri frakt bestiller du her.


Masaga

Nettbutikk med mange økologiske hudpleieprodukter, produkter for baby og mor, rapslys, såper osv.
masaga.noHel-se AS

Fører et stort utvalg av økologiske hudpleieprodukter fra Maria Åkerberg, BioAroma, Acorelle, Alphanova og intimprodukter fra Organ(y)c.
VOSSABIA har et utvalg av økologiske produkter fra Vestlandet. Kan kjøpes i flere butikker eller på nett

Gimle Parfymeri
Vegg i vegg med det tradisjonelle parfymeriet satser de samme eierne økoloigsk med en rekke sertifiserte hudpleieprodukter.

iHerb

En amerikansk nettside der du kan bestille et stort utvalg økologiske egenpleieprodukter, kosmetikk og tørrvarer.
iherb.com
Rudolphe Danmark
Solkremer med mer kan du bestille fra Rudolphe i Danmark. Meget god solkremserie for barn og voksne.


S
upervital
Rekke hudpleieprodukter, te, kaffe, tørrvarer m.m. Nettbutikk.


Naturkilden
Nettbutikk med egenproduserte naturlige hudpleieprodukter og bivokslys. Giftfri økologiske varer, utstyr og klær for små og store.
Tlf. 93696778
naturkilden.net
facebook

Urte-Haven
Norsk produksjon av hudpleie, babystell, behandlende remedier og detoxing med sterk miljø/øko-profil. Produserer også for andre som ønsker eget merke. Nettbutikk.
Tlf. 986 29 612

Oway
Serie hudpleieprodukter inspirert av biodynamisk filosofi. Respekt for planeten, naturlig dyrking av jorden og utvinning av de aktive ekstraktene er grunnlaget for filosofien bak Oway hår- og hodebunnsprodukter. Fås tak i hos noen frisører og butikker. Ta kontakt med enkelt&greit for mer info.


Magrete - for hud og hår
Bendixklev 6, 4836 Arendal
En nettbutikk og butikk med selvlagde hudpleieprodukter produsert i Arendal. Råvarer fra naturens skattekammer er benyttet. Produktene er uten tilsetningsstoffer og ingrediensene er så langt som mulig dyrket økologiske. Innehaver lager produkter på bestilling, slik at det blir minst mulig svinn, og individuelle tilpasninger er dermed også mulig å gjøre. Hun setter pris på innspill og tilbakemeldinger.
Hun selger produktene dessuten på Bondens Marked, mest på Sørlandet.
tlf. 928 455 66
margrete.no
Clean living
Nettbutikk med stort sortiment økologiske hud- og hårpleieprodukter. De ønsker at kvinner, menn, barn og baby skal kunne nyte økologiske og trygge produkter, for et renere liv!
Du kan kjøpe alt fra tannbørster til neglelakk og sjampo.
cleanliving.no

Green Spirit
Tilbyr økologiske produkter for skjønnhet og velvære med respekt for naturen, dyrene og mennesket. Har også nettbutikk.
Facebook
Jordnær Hudpleie
Jordnær hudpleie vil bidra til at folk får tilgang til rene hudpleieprodukter til en rettferdig pris. Her brukes kun de beste økologiske råvarene for å skape produkter som inneholder hele naturens kraft som beskytter og nærer huden.
Facebook

Les om solkremtest her.
BDIH logo Natrue kosmetikk logo liten Ecocert logo Soil Association logoDette er merker som du kan finne på sertifiserte kosmetikkprodukter.
utropstegn miniVet du om flere butikker eller leverandører som selger sertifisert, økologisk kosmetikk,
blir vi glade om du sender ditt tips til info@oikos.no

Annonsører

Samarbeidspartnere