Det skjer i øko-Norge

I helgen er det mye som skjer på øko-fronten i Norge: Pstereo i Trondheim og Kartfestivalen på Gvarv har begge stort fokus på økologisk mat. I tillegg avvikles Økofestivalen i Sande. Det er altså mye å glede seg over, både for øko-entusiaster, matglade og musikkinteresserte!

Sterk matprofil på Pstereo

Pstereofestivalen i Trondheim kan i år smykke seg med Debios sølvmerke i økologisk matservering. Det betyr at minimum 50 prosent av all mat som serveres på festivalen er økologisk. Pstereo har en veldig spennende matprofil, og satser både på økologisk og kortreist mat. I år blir publikum servert hjemmelagde fiskekaker og fiskesuppe basert på villfanget og økologisk sjømat, samt vegetariske hummuskubber, hamburgere, pølser, wok og «rein» iskrem.  Økologisk kaffe og fruktdrikker er også å få kjøpt.

Lokalt fokus

Oikos - Økologisk Norge er til stede på festivalen med informasjonsstand. Oikos og Pstereo har samarbeidet om økologisk matservering på festivalen i flere år. – Pstereo er blant de festivalene som markerer seg best med hensyn til økologisk mat, sier Ingvild Stølen, arrangementsansvarlig i Oikos. – Pstereo er veldig flinke til å benytte lokale mataktører og produkter, blant annet Gammelgården Lysklæt, Persilleriet og Rein Iskrem. I tillegg er de opptatte av at fisken og sjømaten de benytter skal være enten økologisk eller komme fra bærekraftig villfangst. På det området er Pstereo en av de beste, sier Stølen.


Ærlig mat - rett fra gården

Gammelgården Lyklæt holder til i Melhus i Trondheim, og er en av mataktørene på Pstereo i helgen. De lager fantastiske økologiske pølser og hamburgere, av henholdsvis frilandsgris og storfe fra egen økologisk gård. Hamburger- og pølsebrød baker Godt Brød. Gammelgården Lysklæt er å finne på flere festivaler i sommer. De har allerede solgt mat til tusenvis blant annet Moldejazz og Trøndersk Matfestival. I tillegg til Pstereo blir de også å finne på Matstreif i Oslo 13. og 14.september.

Gammelgården Lysklæt

Hamburger- og pølse-suksess

Gårdeier Ole Johan Granøien tok over Gammelgården Lysklæt i 2012 og forteller at de gjør det veldig godt på festivaler rundt om i landet. – Tilbakemeldingene er veldig positive og vi selger bra, sier Granøien. – Vi har konsentrert oss om pølser og hamburgere, det er det festivalfolket vil ha. Bare på Moldejazz solgte Lysklæt over 3000 hamburgere. Granøien forteller at de på sikt ønsker å lage sitt eget hamburger- og pølsebrød av hvete som dyrkes på gården. I tillegg ønsker de å starte opp gårdsbutikk, slik at flere kan få smake på godsakene fra Lysklæt. Inntil da kan heldige trøndere kjøpe produktene fra Lysklæt på Bondens Marked i Trondheim, både pølser, bacon og skinke.


Gull til Kartfestivalen

Kartfestivalen arrangeres i naturskjønne Gvarv i Telemark. All mat som serveres på Kartfestivalen er økologisk, og festivalen har i år mottatt Debios gullmerke. I tillegg til mat, serverer festivalen økologisk vin, øl, kaffe og lokal eplemost. Prosjektleder i Oikos, Kari Tande-Nilsen, sier det er utrolig bra at så mange av de mest profilerte festivalene har tatt i bruk Debios nye serveringsmerker. – Det viser at festivalene er dedikerte til sin øko-satsing, og at de stadig strekker seg mot nye mål. – I tillegg gjør festivalene en formidabel jobb for å fronte Ø-merket, sier Tande-Nilsen.

Oikos ønsker alle festivalene lykke til!

Les mer om Pstereo her.

Les mer om Kartfestivalen her.

Les mer om Økofestivalen her.

Annonsører

Samarbeidspartnere