Heløkologisk mat – ikke ett øre dyrere

Skolebarna på Byskolan i Södra Sandby i Sverige får hundre prosent økologisk skolemat, laget fra bunnen av. – Jeg forstår ikke hvorfor ikke alle gjør som vi, sier den ene av skolens to kokker, Håkan Olsson.

Svenske barn får varm skolemat. Vanligvis får skolene maten levert ferdig fra kommunens sentralkjøkken.

For fem år siden bestemte rektoren ved Byskolan i Södra Sandby utenfor Lund, Magnus Bokelid, å slutte med det. Han ansatte kokkene Håkan Olsson og Katarina Nilsson.

Ikke ett øre dyrere

-Mitt eneste krav til kokkene var at maten skulle lages fra bunnen av og den fikk ikke koste ett øre mer, sier rektoren til krav.se. Sånn har det blitt. Skolens kjøkken har vist at det går an.

Alt er bedre i dag

- Alt er bedre i dag, forteller Håkan. – At vi lager all mat fra bunnen av og på økologiske råvarer, betyr også at svinnet er radikalt minsket. Og det betyr en annen meny enn før. Det handler selvsagt også om kunnskaper og interesse. Og om forutsetninger. – Dette er ikke noe selvspillende piano, understreker kokkene.

Fleksible

En forutsetning er å være fleksibel og bruke de råvarene som er tilgjengelige. Det betyr at de av og til må snu om på menyplanene. – Hvis vi ikke får en råvare en dag, må vi kjapt finne noe å erstatte den med. Da får vi kanskje en annen rett enn det som står i planen. Men det har lærere og elever full forståelse for. Dette er et levende kjøkken, sier Håkan.

Utholdende

Det kan være litt av et detektivarbeid å få tak i enkelte økologiske råvarer. - Vi har ringt rundt, og vi har fått tips. For eksempel kunne bakeren hos Saltå Kvarn fortelle om en annen bedrift som hadde all verdens krydder og enorm kunnskap. De hadde alt vi trengte, forklarer Håkan. - Det gjelder bare å ikke gi opp!

Øko for alt

Håkan viser fram KRAV-merkene som henger både i spisesalen og på kjøkkendøra. – Nå vet alle at vi kjører øko og KRAV-merket for alle pengene, sier han. – Får vi inn varer som ikke holder mål, sender vi dem tilbake. Det synes vi alle skal gjøre. Dårlige erstatninger vil vi ikke ha.

Å bry seg om

- Dette handler ikke bare om maten på tallerkenen, mener skolekokk Håkan. - Vårt valg er også et tydelig signal til barna om at vi bryr oss om naturen, klimaet, dyrene og menneskene. Dette handler om en innstilling til livet, avslutter han i samtalen med krav.se.

Kilde: KRAV

Les KRAV sin pressemelding om saken HER

Les om økologiske serveringsmerker i Norge HER

Annonsører

Samarbeidspartnere