Håndballen i Innlandet tar øko-sats

Sunn økologisk idrettsmat står i fokus når over 2000 barn denne helgen samles til Isbjørn-køpp i regi av Norges Håndballforbund Innlandet.


Økovafler fra Toten

I helga vil det bli servert sunne, økologiske vafler i kioskene i forbindelse med Isbjørn-køppen i Brumunddal og Totenhallene.

Toten Egg har utviklet en økologisk og sunn fiks ferdig vaffelrøre, som vil bli brukt på arrangementene denne helga. Utgangspunktet for utviklingen av produktet er blant annet slike håndballarrangementer som dette.

Hovedingrediensene i Totenrøra er egg, grovt mel av havre og bygg og kefir. Dette er med på å gi en svært næringsrik og mettende vaffel, som også smaker godt.

Lite fokus på kost

Idrettsarenaer er en møteplass for både barn og foreldre, og mange barn bruker mye av tiden sin i idrettshaller.  At det derfor er viktig å sette fokus på kosthold i denne sammenhengen, er det ikke noen tvil om.

- Dessverre er fokuset på et sunt kosthold nærmest fraværende på de fleste idrettsarrangement. Det forteller prosjektleder og ernæringsfysiolog i Oikos, Kari Tande-Nilsen som leder prosjektet Økosats.

– Det er et paradoks at det på en arena der fysisk aktivitet og helse er i søkelyset, ofte serveres usunn og næringsfattig mat, sier Tande-Nilsen. – Idrettsarenaer bør fungere som holdningsskapende arenaer, både når det kommer til fysisk aktivitet, kosthold og trivsel.

Oikos – Økologisk Norge og Norges Håndballforbund Region Innlandet (NHF RI) har samarbeidet omkring denne satsingen på økologisk og sunn idrettsmat siden 2011. Prosjektet har laget sitt eget slagord og logo.

Stor eksponeringseffekt

Til sammen har flere tusen barn blitt eksponert for Håndballforbundet Innlandets sunne fokus. Målgruppen har vært barn i alderen 7-9 år og tilhørende foreldregruppe.

– Vi har valgt å fokusere på barna fordi det er i denne alderen de er lettest å påvirke, sier Merethe Kjellberg i NHF RI. – I tillegg er det nye barn hvert år, så vi treffer utrolig mange barn og foreldre med budskapet vårt, sier Kjellberg.

Hun kan videre fortelle at prosjektet har bidratt til at det har blitt servert sunnere og økologiske alternativer i kioskene i regionen, og barna har fått utdelt matbokser med oppskriftshefte i. I tillegg har prosjektmedarbeidere stilt opp på stand med informasjon, aktiviteter og smaksprøver på de største arrangementene.

P1000187Støttet av Fylkesmannen

Prosjektet Økosats har jobbet med informasjon og kunnskapsformidling om økologisk og sunn mat til både barn og foreldre, trenere og støtteapparat.

– Matserveringen på arrangementene var i utgangspunktet ganske dårlig. Derfor kreves langsiktig arbeid for å oppnå varige endringer. Likevel ser vi at vi allerede har lyktes med satsingen vår, og vi erfarer nå at både barn og vokse er blitt mer bevisste, avslutter Tande-Nilsen.

Prosjektet Økosats er støttet av Fylkesmannen i Hedmark og Oppland.

P1000933

NHF RI sine hjemmesider finner du mer info om prosjektet og tips og råd til hva klubber kan gjøre for å satse på sunnere mat.

Andre arrangementer som ønsker å bestille Totenrøra, kan gjøre det via totenegg.no.

Annonsører

Samarbeidspartnere