Hvorfor økologisk idrettsmat?

En idrettsutøver har økt behov for næringsstoffer og riktig energi. Kan et økologisk kosthold bidra til bedre prestasjon og helse hos idrettsutøvere?

-             Idrettsutøvere, særlig toppidrettsutøvere, er kanskje den gruppen som spiser mest mat. Det vil si at de potensielt får i seg mest sprøytemidler og kunstige tilsetningsstoffer sammenlignet med andre, så fremst de spiser konvensjonell mat. Jo høyere inntak av sprøytemidler, kunstige tilsetningsstoffer og andre «giftstoffer», dess større bekymring for negative helsepåvirkninger og cocktaileffekten. Cocktaileffekten vil si at de helseskadelige effektene er større enn forventet ut fra eksponeringen. Selv om mengden av et stoff vi utsettes for ikke er høy nok til å gi skadelige effekter, kan vi fortsatt utsettes for en “cocktaileffekt” ved at vi samtidig eksponeres for flere andre stoffer med samme virkning.

Uten at det finnes noe konkret forskning på idrettsutøvere og økomat, så vil det høyst sannsynlig være bedre for helsen deres å gå over til et økologisk kosthold.

-             Økologisk mat har et høyere innhold av antioksidanter, enkelte vitaminer og mineraler, bedre fettsyresammensetning og høyere innhold av tørrstoff. Av den grunn vil et økologisk kosthold kunne være av stor betydning for idrettsutøvere, fordi:

1. De kan spise noe mindre mat, men likevel få i seg de samme mengdene vitaminer, mineraler og antioksidanter som de hadde fått ved å spise større mengder konvensjonell mat.

2. Høyere innhold av antioksidanter i økomat kan være svært fordelaktig for idrettsutøvere. Når man trener så mye som de gjør, er man mer utsatt for sykdom. Antioksidanter styrker immunforsvaret og reduserer oksidativt stress. Økomat vil derfor være å foretrekke for å forebygge sykdom. (Sykdom hos toppidrettsutøvere kan ødelegge mye, i verste fall en hel sesong.)

3. Mer næring i økomat kan være den lille x-faktoren som bidrar til å optimalisere utbyttet av treningen, spisse formen og bedre prestasjonen.

-             Et kosthold basert på økologisk, ren mat gjør det enklere å unngå usunne matvarer som vil føre til et svingende energi- og prestasjonsnivå.

-             I utlandet drives konvensjonell matproduksjon mye mer intensivt og storskala, og derfor er bruk av kjemiske sprøytemidler, antibiotika (antibiotikarester i mat kan faktisk gi utslag i dopingtester), anabole steroider, osv mye mer utbredt. Siden toppidrettsutøvere reiser mye verden rundt, er det enda viktigere å spise økologisk når de er i utlandet. Det er også viktig å nevne at over 50 % av maten vi spiser i Norge er importert og at det stadig blir tillatt med mer sprøytemidler i maten vår.

For mer informasjon om hvordan ditt arrangement kan legge om til økologisk matservering, se arrangementsmat.no.


Tekst: Kari Tande-Nilsen
Foto: Oikos

Annonsører

Samarbeidspartnere