Økologisk mat på verdens største skifest

Forberedelsene er i full gang, vi snakker ikke om trening og skiprepping, men om matlaging. Det skjæres, hakkes og kvernes. Hamburgere stekes, kraft kokes og lapskausen putrer – Holmenkollen Skifestival er rett rundt hjørnet.

Smak av Østfold

Som de to foregående årene er det kokkene i Urban Food som står for matserveringen når skifestivalen går av stabelen 13.-15.mars. Kokk Bård Greni kjøper sine råvarer direkte hos bonden. Han kjenner de fleste økobøndene i Østfold og benytter enhver anledning til å fremme alle de fantastiske råvarene de har å by på.

Lokale bønder med førsteklasses varer

– For meg er det viktig å støtte opp om de lokale bøndene, og det er jo heller ikke vanskelig når kvaliteten på varene er førsteklasses, sier Greni. Han har vært opptatt av økologisk mat så lenge han kan huske. – Økologisk mat er rett og slett bra for meg, det er min erfaring. Også smaker det bedre. Han ønsker at andre også skal få oppleve alle de gode smakene i økologiske råvarer. Gjennom matserveringen i Kollen oppnår han det.

- Det gjør meg stolt å kunne fortelle hvor kjøttet i hamburgeren kommer fra og hvor og når grønnsakene i lapskausen ble høstet. Det er en verdi som stadig flere setter pris på, sier Greni.

Bevisste forbrukere

Også prosjektleder for satsingen i Oikos, Kari Tande-Nilsen, merker at folk er mer bevisste nå enn tidligere, både på matkvalitet og historien bak produktet.

– Gjennom mitt arbeid med økologisk servering, ser jeg at unge folk er særlig opptatte av miljø og etikk knyttet til matproduksjonen, forteller Tande-Nilsen. Det har også matvarebransjen fått med seg. Det er nemlig blitt helt vanlig å benytte dyrevelferdsaspekter i markedsføringen, for eksempel «kjøtt fra glade kyr». Det selger. - Om alle har like godt belegg for det de sier er en annen sak, men det er et viktig signal at forbrukere er opptatte av dette, mener Tande-Nilsen.

kalv danmark

Den nevnte hamburgeren som skal serveres i Kollen er laget på kjøtt fra diekalv. Og ja, kalvene har hatt et godt liv ute i det fri, med melk, gress og høy på menyen. Og de har ikke sett snurten av kraftfôr.

Tradisjonsmat fra Røros

Det er ikke bare kjøttet som serveres i Kollen som har en historie. Med tradisjonsrike meieriprodukter fra Rørosmeieriet skal gutta i Urban Food servere både rømmegrøt og kakao.

Tradisjonsmat gjør comeback i Kollen i år, sier Greni. Selv om arrangementet har gjennomgått en fornying, står tradisjonene fortsatt sterkt i Kollen. Dette skal også synes gjennom maten.

rømmegrøt

– Lapskaus og rømmegrøt er norsk matkultur på sitt beste, laget på rene råvarer som metter og smaker mye. At maten også varmer godt er et stort pluss på et vinterarrangement, sier Tande-Nilsen.

De som fristes mer av havets råvarer, kan tilfredsstille sulten med en deilig fiskeburger. Fiskeburgeren lages av Fiskecentralen i Oslo og er basert på bærekraftig villfisk, nærmere bestemt hyse, eller kolje om du vil. Burgerbrødet bakes av Kolonihagen.

Kollen i front

Siden 2013 har skifestivalen, i samarbeid med Urban Food og Oikos, satset på sunn, økologisk mat som står i stil til de sportslige prestasjonene. Festivalen ønsker å gå foran, skape gode holdninger og gi publikum sunne valg.

– Det blir ikke lett å være usunn under skifesten, sier Kristin Sæterøy, daglig leder i Holmenkollen Skifestival. Hun mener det å satse på økologisk mat er med på å løfte skifestivalen nok et hakk.

- Fokus på sunn og økologisk mat er fraværende på veldig mange idrettsarrangementer, og det er derfor spesielt gøy at nasjonalarenaen Kollen satser så seriøst og helhetlig som de gjør, sier Tande-Nilsen.

Krona på verket

Med en tydelig matprofil basert på økologisk, lokal og tradisjonsrik mat, har skifestivalen fått en spydspissfunksjon når det gjelder å skape bevissthet omkring mat og matproduksjon, samfunnsansvar og folkehelse, samtidig som de bidrar til å ivareta norsk matkultur. At maten i tillegg holder et nivå som er selv en konge verdig, kaller vi krona på verket.

Vel møtt til en smakfull vinterhelg i Kollen 13.-15.mars!

Hele menyen finner dere her.

Annonsører

Samarbeidspartnere