Økologisk jobbfrukt på NTNU

Alle ansatte ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet skal nå få økologisk frukt på jobben. –Dere er med på å bevege Norge i rett retning, sier seniorrådgiver Maiken P. Sele i Oikos - Økologisk Norge.

Fra og med mai måned skal alle ansatte ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) få spise økologisk frukt på jobben.

– Mange har presset på for å få økologisk frukt. Det er så mange fordeler med økologisk frukt at NTNU er villig til å ta den merkostnaden, forklarer rådgiver Anne Kristin Riise ved NTNUs seksjon for anskaffelser i et intervju med universitetsavisa.no.


Dokumenterte fordeler

En internasjonal metastudie publisert i British Journal of Nutrition i fjor, viste at økologisk frukt og grønnsaker har flere antioksidanter, lavere innhold av tungmetaller og lavere nivåer av plantevernmidler.

Denne metastudien er den største i sitt slag. Totalt 343 vitenskapelige, fagfellevurderte artikler som sammenligner økologisk frukt eller grønnsaker med konvensjonelt dyrket, er grunnlaget for de positive funnene.


Bidrag fra Oikos

Seniorrådgiver Maiken Pollestad Sele i Oikos ble invitert til NTNU i forbindelse med oppstart av den prosessen som nå har ført fram til denne endringen. Hun har ledet Oikos - Økologisk Norge sitt mangeårige arbeid med veiledning for å øke andelen økologisk mat i offentlige og private storkjøkken.

Oikos har i flere år hatt et godt samarbeid om slik veiledning med Nofima, Debio og ØQ. Landbruksdirektoratet finansierer veiledningsarbeidet.

– Det er veldig fint å se at NTNU har fått på plass en så god avtale for levering av økologisk frukt, sier Sele. – Og for en aktør i dette formatet er det et betydelig volum det er snakk om.


40 tonn i året

Jobbfrukt er frukt som står i kasser omkring på arbeidsstedene og skal bidra til godt arbeidsmiljø, sunnhet og velvære hos den enkelte.

I følge innkjøpsrådgiver Riise går det totalt med rundt 40 tonn slik frukt i året til abonnenter ved NTNU og den nye rammeavtalen er på 1,5 millioner kroner pr år og gjelder for to år.


Hundre prosent

– Vår kunnskap om viktigheten av et bærekraftig samfunn er nå så stor at vi ikke lenger har ønske om å inngå avtale på konvensjonell frukt, forklarer Riise. – Derfor ble det fra vår side etterspurt tilbud på minst 80 prosent økologisk jobbfrukt.

Den nye leverandøren, attførings-  og vekstbedriften Kapto i Skaun kommune i Sør-Trøndelag, kunne tilby hundre prosent økologisk. De gikk seirende ut av anbudsrunden.


Etisk og bærekraftig

Økologisk frukt er et bidrag til etisk handel og et bærekraftig samfunn. Den økologiske frukten er 28 prosent dyrere enn konvensjonell frukt.

– Dette er et bevisst valg, forklarer Riise. – NTNU velger her å sette hensynet til bærekraftig matproduksjon og etikk fremfor økonomi.


Miljøambisjon

Omleggingen henger sammen med NTNUs miljøambisjon. – Universitetet har tatt et modig valg man kan være stolte av, framholder Riise i intervjuet med Universitetsavisa.

– Oikos - Økologisk Norge gratulerer alle NTNU-ansatte med økofrukt på jobben. Dere er med på å bevege Norge i rett retning, det er flott, avslutter Maiken Pollestad Sele.

Fakta om økologiske innkjøp i det offentlige finner du hos Difi, HER

Kilde: Universitetsavisa.no

Les hele intervjuet HER

Annonsører

Samarbeidspartnere