Julekake med surdeig

27.11.2014

Surdeigsspesialisten Gry Hammer har laget en julekake/brød hvor hun har brukt surdeig og det ble et veldig godt resultat.

2 ss surdeigs-starter
1,7 liter vann
1 kg siktet fin spelt
½ kg sammalt fin emmer
½ kg sammalt fin spelt
8 ss rørsukker
1 ss salt
1 ss kardemomme
250 g rosiner
250 g mykt Rørossmør
1 egg til pensling

• Ha vannet i en bolle og rør inn surdeigsstarter med en tresleiv.
• Ha alle de tørre ingrediensene i egen bolle, og bland godt sammen før du heller dem i væsken og blander godt. Det er enklest å bruke hendene til dette.
• Kna så det myke smøret godt inn i deigen.
• La deigen stå tildekket i romtemperatur i alt fra 8-12 timer.
• Ha deigen over i godt smurte former og etterhev under et klede i en time. Du kan også forme runde julekaker på brett.
• Pisk egget lett og stryk det over toppen.
• Sett brødene midt i ovnen på 250 C i 5 minutter. Skru ned varmen til 180 C og stek videre i ca 50 minutter.
• La brødet hvile under et klede i noen timer før du skjærer i det.

utropstegnOppskriften er basert på mel fra Spesialkorn i Sigdal. Bruker du annet mel fra andre møller kan målene i oppskriften avvike noe. Det er da greit å vite at deigen skal være passe fast, løsne lett fra kantene i bollen, og forøvrig oppføre seg som en god bolledeig.

Oppskrift på surdeigsstarter og surdeigspleie; surdeig fra start til mål

Her finner du flere oppskrifter med surdeig; pølse og hamburgerbrød, landbrød med surdeig

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører