Potetlomper

04.03.2015

Mange lompeoppskrifter innholder kun poteter, mel, salt og vann. Ågots lomper med smør, rømme og fløte gir lomper med ekstra god smak. Luksuslomper!

Kunsten å få til en god lompedeig er erfaringsbasert kunnskap. Det må øves. Det blir sagt om de gamle bakstedeiene at de hadde et øye på hver fingertupp. For de av oss som ennå har blinde fingre, er det greit å vite at det overordnede målet med enhver bakst er å bruke minst mulig mel. Jo mer mel, jo tørrere lomper. Du må ha akkurat nok fuktighet, og akkurat nok mel, for at deigen skal henge sammen og bli smidig. Det er ikke enkelt å lage en god grunnoppskrift for potetlomper. Konsistensen på poteter og mel varierer. En og samme potetsort kan oppføre seg ulikt, alt etter hvor lenge, og hvordan den er lagret. Melet vil variere med utmalingsgraden på mølla, samt med jordsmonn og klima der kornet er dyrket. Ågot har gitt oss en oppskrift vi kan ta utgangspunkt i. Del på to eller fire hvis du vil lage mindre porsjon:

4 kg potet
3 dl kremfløte
3 dl seterrømme
2 strøkne ss salt
50 g smeltet Rørossmør
½ dl vann eller ø-melk
2 toppede ss fint økologisk hvetemel

Kok potetene kvelden i forveien så de rekker å kjøle seg ned før baking. Skrell potetene mens de er lunkne hvis de er kokt med skallet på. Sett potetene kjølig, og legg et tett lokk over så de beholder fuktigheten til neste dag. Det er fint å bruke store poteter når du lager lomper. De er saftige og raske å skrelle.

Kjør potetene gjennom jernet med de fineste hullene på en kjøttkverner.

Bland, rør, alle ingrediensene sammen og jobb inn resten av melet, ca 5 dl, i deigen etterhvert.

Tre en tynn nylonstrømpe stramt utenpå kjevlet (rutekjevle er å foretrekke). 657XjXcIHzvfoZAA93jipap2w0dXIyQIR7Le5Rpf-mg,c4nuq IDAgSeNfmqnl7Tayjx4YMvr90Dz881GyViU YDet forhindrer deigen i å feste seg i kjevlet. Strømpen kan festes med en gummistrikk ved roten av hvert håndtak. Rull ut en stor leiv og stikk ut lompene. Har du ikke egnet instrument, lag en selv slik Ågot har gjort av et gammelt lokk.

Potetlomper på en hverdag

Som Ågot sier; bruk potetene du har til overs etter middagen og lag lomper til kvelds. Slik kan du lære deg kunsten – og holde den ved like. For å mose potetene kan du raspe dem gjennom et dørslag. Du trenger ikke å ha fløte og rømme i, men litt smør, og litt melk eller vann, har de fleste tilgjengelig. Hvor mye mel trenger du? Kjenn på deigen og skru på følsomheten i hendene dine. Rull ut små baller og kjevle lompene en for en. Stek de kjapt på høy varme i en tørr panne. Potetlomper er ferskvare og bør spises innen et par dager hvis de ikke fryses.

PoteteneTbtiG820DFDnnve-VuwKGxJ6xgZtoynF X0ZzDJOBMQ,c9FRTWoMgC5MkRKd3dc96LT5Pah gxxaDz8wqAYZrHU
Potet og potet er ikke det samme. Tradisjonelt har mange forskjellige potetsorter vært brukt til lompebaking, og hver bakstedeie har sine favoritter. Generelt brukes oftest en tørrstoffrik sort – en melen potet.

Vi brukte økologiske Odinia. De var absolutt tørre, og vi måtte derfor spe på med litt ekstra væske. En av Ågots favoritter er Kerrs pink, den er årviss, jevn og forutsigbar, men vanskelig å få kjøpt økologisk. Hun har også god erfaring med Folva bakepoteter. Folva fra Danmark fås økologisk i mange norske butikker.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører