Småkaker med urkorn

25.09.2013

Det gode melet gir ekstra sprø og gode kaker. Med alle de andre gode og økologiske råvarene er de sunnere enn andre kaker du nyter til en kopp te eller kaffe! Varier dem gjerne med det melet du har og forsøk deg frem.

Tørre italienske

200 g kaldt Rørossmør
300 g rårørsukker
250 g siktet, fin spelt
200 g sandmalt, fin emmer
50 g svedjerug, grovmalt
1 vaniljestang, frøene, eller 2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
2 sitroner, finrevet skall av
3 egg, kalde
1 god neve pistasjnøtter
1 god neve mandel

• Nøtter ristes i varm stekepanne. Avkjøl, og hakk dem noe.
• Kaldt smør i terninger, sukker og vaniljefrø kjøres sammen i kjøkkenmaskin.
• Tilsett mel, bakepulver og sitronskall og bland noe før du har i eggene, ett og ett, mens maskinen kjører. Dette bør skje fort, så deigen ikke blir for varm. Blir deigen bløt må den i kjøleskap til den blir kald igjen.
• Ta deigen ut av bollen på benk med litt mel på og kna inn nøttene for hånden. Bruk mer mel om du behøver, men minst mulig.
• Del deigen i 6 like store deler som rulles ut i pølser og legges på stekebrett med bakepapir under.
• Stekes i ovn på 170°C til de er gylne, ca. 25-35 minutter. Løft dem med en lang stekespade over på en fjøl eller benk.
• Avkjøl dem litt, men mens de ennå er varme, skjæres de i skiver på skrå, som så settes tilbake på to brett i ovnen for tørking ved 150 °C i ca 15 min.
• Av kjøl dem på rist.

Sunne runde

200 g Rørossmør
200 g rårørsukker
100 g sammalt rug/emmer
100 g finmalt spelt
50 g svedjerug, grovmalt
1/2 dl lettmelk
1 ss cultura eller kefir
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 neve mandler
1 neve salte mandler
1 neve hasselnøtter
mel til utbaking

• Rist mandler og nøtter i en stekepanne noen minutter. Avkjøl, hakk dem lett. Gjem noen hele nøtter.
• Kjør smør og sukker i matmikser til det har samlet seg. Tilsett mel, bakepulver og vaniljesukker og kjør noen runder. Så har du i melk og kjører til til alt samler seg i en klump.
• Strø litt mel på benken og klapp ut deigen. Rull inn nøtter.
• Del deigen i to, form to pølser og legg kaldt til de er harde nok til å skjæres i tynne skiver.
Skjær skiver med skarp kniv og legg dem på stekebrett med bakepapir. De flyter litt utover, så gi dem plass.
Trykk gjerne en ekstra nøtt ned i noen. Stekes ca 15 min på 175 °C. Følg med så de ikke blir svidd.




Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører