Cæsarsalat

22.03.2012

Dette er en restaurantfavoritt! Hvis du ikke vet hva du skal bestille og de har Cæsarsalat på menyen, ender det ofte med denne. Fordi en god Cæsarsalat er godt! På restaurant serveres den imidlertid ofte i varierende kvalitet; for lite dressing, for lite ost, tørr kylling, slapp salat, langt mellom baconbitene…

Etter min mening skal en Cæsarsalat være balansert, den behøver ikke så mye kylling eller bacon, men dressing, ost og salat bør det ikke spares på. Når du lager den hjemme har du full kontroll. Oppskriften stammer fra et lite hotell i Tijuana i Mexico, der eieren måtte improvisere en sen aften og lage noe mat til gjestene av det han fant på kjøkkenet. Det liker jeg. Man tager hva man haver… ofte slik den beste maten blir til. CS skal lages med romanosalat. Du kan også bruke hjertesalat, som egentlig er en liten type romano. Bruk gammelt brød du har. Husk å la salaten ligge i iskaldt vann før du lar den renne av seg, tørker den eller snurrer den i en salatslynge. Da blir den sprø og lekker.

KRUTONGER

Skjær skiver av ikke ferskt brød i terninger og stek i rikelig med olje og godt smør som langsomt varmes opp med ett hvitløkfedd, delt i to. Surr dem rundt i oljen, press dem litt  med en gaffel for å få ut smak, og ta dem ut før du legger i brødet. Svidd, stekt hvitløk smaker beskt. Stek brødterningene gylne og ta dem over på et kjøkkenpapir. Strø med salt og pepper og riv litt parmesan over mens de er varme.

1 lite stykke bacon i terninger, fra Grøstadgris om mulig, sprøstekes
1 stort kyllingbryst med god, saftig kvalitet, Norgården el.l.

Gjennomstek brystet med skinnsiden ned i litt olje, snu brystet og stek noen minutter til. Ta en klype salt og litt pepper over, pakk det inn i folie og la det hvile.

DRESSING
2 lett hardkokte eggeplommer
1 ts hvitvinseddik
1 ts sterk sennep
2 hvitløkfedd, finhakket eller presset
6-8 ansjosfileter
2 dl olivenolje
2 dl soyaolje
saften av 1/2 sitron, ca, smak til

Alle ingrediensene må ha samme temperatur. Knus anjosfiletene med en gaffel. Miks, bruk en morter eller stavmikser og mos det sammen med resten til en masse før du langsomt sper med oljen og pisker/rører til du får majoneskonsistens. Smak om den trenger mer salt eller sitron. Ikke gi deg før den er perfekt! Her oppdager du hvordan noen få sitrondråper kan gjøre hele forskjellen. Synes du den trenger noe søtt kan du røre inn litt honning eller en klype råsukker. Ansjosen gjør vanligvis dressingen nok salt, men smak likevel om den trenger mer og evnt litt pepper.

Ha salaten i en stor bolle og bland i dressingen med rene hendene. Hendene er dine beste kjøkkenredskaper! Skjær kyllingen i tynne skiver, strø brødterningene over og riv eller bruk ostehøvelen til parmesan på toppen.

utropstegn miniJo bedre ansjos, jo bedre blir dressingen til Cæsarsalat. Noen av de beste jeg har smakt her i Norge kommer fra et engelsk selskap; Fish 4 Ever som er opptatt av bærekraftig fisking. Ansjosen blir fisket fra små båter utenfor kysten av Sicilia. Der blir de filetert, sortert, lagt i salt rett fra havet og deretter i økologisk kaldpresset olivenolje. Dette er et fiske uten bifangst eller svinn, og med de små båtene skader de heller ikke havbunnen. Ansjosen og andre produkter herfra finner du i helsekostbutikker over hele landet. Du kan også bestille på nett hos Norganic.
Les mer om Fish 4 ever.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører