Plommepai

03.06.2014

Paiskall er starten på en rekke lekre desserter. Kjøp ferdig filodeig eller lag en klassisk paibunn selv. Begge skal stekes lysbrune før du fyller skallene med herlig vaniljekrem og i dette tilfelle – glaserte plommer. Du kan selvfølgelig bruke alle andre slags frukter og bær.

Ferdigkjøpt filodeig eller hjemmelaget tertebunn
Husk å smøre med litt fett, bruk gjerne muffinsbrett og lag små paier. Legg noen lag med filodeig på hverandre så kantene blir en ”blomst”. Pisk sammen noe av hvitene med litt sukker og pensle med dette på innsiden. Du får kjøpt både små og store flak av filo.

Vaniljekrem
1,5 dl ø-sukker
100 g ø-smør
3 dl ø-melk
4 ø-eggplommer
1 vaniljestang
1 ss maisenna

• Del vaniljestangen i to, skrap ut frøene og legg hele stan­gen, sammen med sukker og melk, i en kjele. Kok opp og rør til sukkeret er oppløst. Trekk kjelen tilside og la den stå en liten halvtime så vaniljen får avgitt mye og god smak.
• Pisk sammen eggeplommene i en bolle og sil over melkeblan­dingen under omrøring.
• Hell tilbake i kjelen og sett på svak varme. Tilsett maisenna og pisk og rør til du ser det bobler. Vær forsiktig så ikke varmen er for sterk, det må ikke feste seg i bunnen eller eggene må ikke koagulere.
• Når den har tyknet tar du den til side og rører inn mykt smør i terninger. (Smøret kan sløyfes.)
•Avkjøl kremen før du har den i paiskallet.

Glaserte plommer
Nok plommer til å dekke formen 2 kanelstenger
2-4 stjerneanis
2 dl rørsukker
1 ss smør

• Del plommene i to og fjern steinen. Ha smør, krydder, suk­ker og plommer i stekepanne og stek dem til sukkeret har smeltet og de er møre og glaserte.
• Forstek formene med deig fer­dig før du har i vaniljekremen og så de glaserte plommene.

Klassisk tertebunn
200 g ø-hvetemel
2 ss rårørsukker
150 g kaldt Røros smør i terninger
1 eggeplomme

• Kjør alt i blenderen til det danner seg en klump.
• Pakk deigen inn i plast og la den hvile kaldt i minst en time.
• Kjevl ut eller fordel deigen i smurt form med løs bunn. Klem jevnt ut med fingrene, pass på at du ikke etterlater for tynne partier eller hull.
• Dekk med bakepapir, hell over ris eller erter som skal hindre at den hever seg.
• Stek midt i ovnen, 20 min, på 160 °C.
• La den kjøle seg litt og løft av papiret med risen forsiktig. (Spar risen til neste gang du baker terte.)
• Sett tertebunnen inn i ovnen igjen i noen minutter så bun­nen blir lysebrun. Pass på at ikke kantene blir svidd. Hvis du ser at bunnen ikke er helt tett, kan du tette små hull ved å pensle med hviten fra egget før du setter den inn igjen.

Flere plommeroppskrifter finner du her;
Plommesyltetøy
Plommemarinade
Plommechutney
Hele krydderplommer
Syltede plommer
Rips og plommesuppe

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører