Sprø epleterter med eggekrem

26.08.2015

Det finnes mange gode oppskrifter på kaker med epler i, her deler vi oppskriften på noen terter som ble en soleklar vinner hos oss. – Aldri har jeg smakt en så god terte, utbryt flere. Kanskje dette også blir din yngling?

TERTER

Ca 9 stk

500 g økologisk hvetemel
2 dl kaldt vann
1 ts havsalt
500 g Rørossmør
mel til utbaking
3-4 epler
eggekrem
honning

Dag 1

• Start med å lage en deig av mel, vann og salt. Elte for hånd eller bruk en eltemaskin, som til brød. Når den danner en klump pakker du den inn og legger den i kjøleskapet, gjerne over natten, minst 1/2 time.

• Dryss mel på benken og start med å kjevle ut deigen i et rektangel. Forsøk å jobbe raskt, ikke bruk makt. Sørg for at deigen holder seg kald.

• Lag deigen litt bredere enn smøret fra fryseren og legg dette nesten midt på. Brett over de to store flakene, strø over litt mel og kjevl ut deigen like stor som den var. Børst vekk overflødig mel og brett igjen. Strø litt mer mel på om nødvendig og gjenta kjevling­ en en gang til. Blir deigen varm og klissete, må den en omgang i kjøleskapet før du fortsetter. Vær lett på labben, ellers blir det bare kliss.

IMG 3828
IMG 3847
IMG 3851
IMG 3853
how to do epleterte


• En butterdeig bør brettes og kjevles ut fire ganger og helst hvile mellom hver gang. Prøver du å kjevle deigen før den har hvilt lenge nok, vil du oppleve at den er vanskelig å kjevle og den drar seg tilbake. Det er glutenet i melet som gjør motstand.

• Brett den tilslutt sammen til ca et A4­ark, og legg den til­ dekket i kjøleskapet til dagen etter.

• Lag eggekremen og sett den også kaldt og tildekket.

Dag 2

• Start med å rense og skjære eplene i tynne biter. Behold litt av skallet på og legg skivene i kaldt vann med sitron, så de ikke blir brune.

• Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevle ut et stykke som er så stort som du trenger, f. eks. til ni terter.


• Mål opp, og bruk en skarp kniv til å skjære med. Lag en ekstra stripe for å bygge opp tertene på kanten. Disse ”limes” på med et pisket egg. Om ikke tertene blir helt like store gjør ikke det noe, men tykkelsen på deigen bør være ganske jevn av hensyn til stekingen.

• Legg tertene på et steke­ brett dekket med bakepapir, og prikk dem med en gaffel på midten. La dem hvile ca 1/2 time før du legger på eggekremen med en skje eller sprøytepose og stikker eple­ bitene i eggekremen. Bruk en pensel og stryk forsiktig litt oppvarmet honning over eplebitene til slutt.

• Stek tertene på 200 °C i ca 20 min. Sjekk at de ikke blir for brune på butterdeigen, i så fall skru ned litt på varmen mot slutten. Er ovnstempera­ turen for lav vil smøret smelte og renne ut. Har du stekt på rett temperatur, men opplever at bakverket svømmer i smør kan det være fordi deiglagene er ødelagt.

Prøv deg frem, øvelse gjør mester!

• Ta dem ut og løft forsiktig på én med en stekespade for å sjekke at bunnen er hard og stekt ­ ikke rå. Hvis de ikke er helt ferdige, setter du dem inn igjen på litt undervarme.


EGGEKREM

1,5 dl økologisk sukker
4 økologiske eggeplommer

3 dl økologisk H-melk
1 vaniljestang
1 ss hvetemel

• Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene og ha hele stangen, frøene og melk i en kjele. Kok opp med lokk på. Trekk kjelen til side og la den stå minst 1/2 time så vaniljen får smaksatt melken. Du kan også bruke rent vaniljepulver, ca 1 ts.

• Pisk eggeplommene og sukker i en bolle til det har blandet seg, men ikke lag eggedosis. Pisk inn melet.

• Ta ut vaniljestangen og sil melkeblandingen over eggene under omrøring.

• Hell alt tilbake i kjelen og sett denne på ikke for sterk varme. Rør til det koker opp og tykner. Vær forsiktig med varmen så det ikke fester seg i bunnen. Rør med en ballongvisp som følger kantene på kjelen.

• Avkjøl kremen i kaldt vann mens du rører litt i den og sett den kaldt over natten eller minst en time.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører