Dinkelmester Simons julekake

28.03.2012

En klassisk julekake, bare med økologisk speltmel i stedet for vanlig siktet hvete. Er du en uerfaren baker, kan det være lurt å bruke brødformer. Alle ingrediensene er økologiske.

3 runde julekaker eller 2 i former

1 kg finmalt speltmel
2,5 dl melk
2,5 dl vann
60 g gjær
150 g rosiner
130 g sukker
130 g smør
1 egg (50 g)
10 g salt
5 g malt kanel
5 g malt kardemomme
3 g malt nellik
10 g vaniljesukker eller frø fra 1 ekte vanilje


Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og krydder. Arbeid deigen til den er blank og smidig. Elt inn rosiner til slutt.
Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).
Ta deigen på bakebordet og del i to eller tre. Rull sammen og elt dem til to store, runde boller eller putt deigen i smurte former.
Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca.30 minutter.
Pisk sammen egget og pensle kakene. Stek julekakene nederst i ovnen ved 200 °C i 35 – 40 minutter, til de er gjennomstekte. Avkjøles på rist.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører