En liten lysfest i mørket

12.09.2012

Små lussekatter, gode boller til frokost gleder både store og små! Luciadagen 13. desember er en liturgisk minnedag for den siciliansk martyren, den hellige Lucia.

Dagen er innen den katolske kirke mest markert på Sicilia og i Italia, men den er blitt utbredt også utenfor den katolske kirke, ikke minst i Sverige og etter hvert i Norge. Dagen for feiringen av Sankta Lucia faller tidsmessig alltid i adventstiden, selv om dagen kirkehistorisk ikke har tilknytning til adventstiden, men fordi hellige Lucia skal ha lidd martyrdøden den 13. desember. Lussi Langnatt var etter gammel tidsregning årets lengste og farligste natt. Man måtte brenne lys hele natten, og minst én i huset måtte våke. Mørkemaktene ville holde seg unna dersom en vakker, ung jente i hvite klær og med lys i hendene gikk rundt huset og sa frem et vers.

Lussekatter

Svart senker natten seg i stall og stuer
Solen har gått sin vei, skyggene truer
Inn i vårt mørke hus, stiger med tente lys
Sancta Lucia, Sancta Lucia

Natten er mørk og stum, med ett det suser
I alle tyste rom som vinger bruser
Se på vår terskel står, hvitkledd med lys i hår
Sancta Lucia, Sancta Lucia

"Mørket skal flykte snart, fra jordens daler".
Slik hun et underfullt ord til oss taler
Dagen skal atter ny stige av røde sky
Sancta Lucia, Sancta Lucia.

200 g Rørossmør
7 dl økologisk lettmelk
25 g fersk gjær
1-2 g safran
2 dl råsukker (fin type)
2 ts kardemomme
1 kg økologisk hvetemel
vispet egg til pensling
økologiske rosiner til pynt

Smelt smør i en kasserolle og tilsett melk.
Varm til 37 grader og tilsett safran.
Smuldre gjær i en bakebolle og hell litt av den fingervarme væsken over. Rør ut gjæren før resten av væsken tilsettes.
Tilsett sukker, salt og mesteparten av hvetemelet.
Arbeid sammen til en glatt deig.
Dekk bakebollen med plast og sett til lun heving i ca 1 time.

Elt deigen og del i biter.
Form til forskjellige figurer og legg på stekebrett med bakerpapir.
Dekk med et klede og etterhev ca 50 min.
Trykk rosiner til pynt på de ferdighevede figurene og bruk et sammenpisket egg til å pensle med.
Stek midt i varm stekeovn, 225 grader i 10-12 min.
Avkjøl på rist.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører