Fiskesuppe fra sjø og land

06.06.2013

Det beste med en sommerlig fiskesuppe som dette er at du kan bruke nesten alt fra havet – og det aller meste fra åkeren. Ta det du har; skjell og småkrabber, hvitting og torsk, flyndre og sei, og sesongens ferske, gode grønnsaker. Legg til og trekk fra oppskriften. Fiskesuppe kan vi jo lage hele året med all den gode sjømaten som er tilgjengelig, men ekstra stas er det når vi har fisket og fanget selv selvfølgelig. Sett barna i arbeid med snøre og krok eller blåskjell og hov! Lag suppe til familien eller i store gryter og inviter til fest på selvfangsten!
utropstegn miniViktig at du husker å koke kraft på skall og fiskerester. Da utnytter du råvarene til det fulle. Denne kraften kan selvfølgelig fryses så du kan spare til en kjempeporsjon, eller ha god kraft utover vinteren. Her finner du grunnoppskrifter fiskekraft og skalldyrkraft.

ca 2 l god kraft
1 fennikel
1 gulrot
3 vårløk eller
1 purre
5 fedd hvitløk
noen stilker fra bladpersille
½ rød chili
3 ss tomatpuré
2 ½ dl fløte
2­-3 poteter
olivenolje
havsalt

• Finhakk, kok og mos potetene. Dette er i stedet for meljevning og vil tykne suppen litt. Har du en rest av rotmos fungerer det også!
• Finhakk alle grønnsakene og surr disse i gryta med en god slump olivenolje.
• Hell over innkokt og god fiske-/skalldyrkraft og kok opp. Skru ned varmen og la det småkoke ca 10 min. Ha i potetene og rør godt rundt.
• Ha i fløten, la det småkoke noen min.
• Ha i fersk fisk i store biter og la denne trekke i suppen ca 5 min. Ha i eventuelle skalldyr helt til sist, sammen med ny, finhakket bladpersille og dusken fra fennikelen.
• Smak til med salt og pepper.
• Hvis du ikke vil ha fløte i suppen kan den erstattes med en boks tomater i stedet. kok denne sammen med kraften, før du har i fisken.

utropstegn miniMange oppskrifter på fiske- og skalldyrsupper inneholder en god porsjon hvitvin. Jeg synes det er å sløse litt med edle dråper, bedre å spandere en god hvitvin eller rosé til suppa. Har du i blåskjell, husk å hell over kraften fra dampingen av disse. Med ferskt brød og en god hjemmelaget aïoli, hvitløksmajones til er måltidet komplett.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører