Østers på grillen

05.06.2015

Det er sesong for å grille! Der andre anbefaler svinekoteletter og biff på grillen, har vi prøvd oss på østers. Legger du dem rett på grillen, åpner de seg selv, og da er de klare til å spises. Lur inn en klatt hvitløkssmør med persille og la dem ligge på grillen et lite minutt til. Etter at de har åpnet seg kan du ta maten fra skjellene og ta den med inn på kjøkkenet der du kan lage mange smakfulle retter. Østers smaksettes gjerne med sitron, tabasco, tomat eller eddik. De inneholder mye proteiner, vitamin D, B12, selen og folat. Det typiske for østers er mineralsmaken og smaken av salt sjøvann, som aller mest er tilstede i rå tilstand.


SJØMAT-GUMBO

4 pers
ca 1 kg ferske østers,
reker og/eller krabbekjøtt
5 ss olivenolje
3 ss hvetemel
1 stor gul løk, hakket
4 små okra, hakket
(eller bønner/sukkererter)
3 selleristenger, hakket
1 hvitløk, hakket
1 grønn paprika, hakket
1 sterk rød chili, finhakket
1 neve bladpersille, hakket
1 glass tomatpuré
1 l vann
havsalt
1 ts sukker eller honning
1 laurbærblad


• Rør melet inn i varm olje i en jerngryte. Bruk en slikkepott. Rør til melet er brunt, og ha i grønnsakene. Stek noen minutter før du har i tomatpuré. Rør til det blir ganske tørt.
• Ta i vann og kok opp. Skru ned varmen og la det småkoke med et laurbærblad i ca 30 min.
• Smak til med salt og sukker. Tilsett mer væske hvis det er nødvendig.
• Ha i østers, reker og krabbekjøtt. La dette bli varmt, men ikke koke.
• Strø over litt ny finhakket bladpersille og server med ris.

PANERTE ØSTERS

østers
2 egg
2 dl brødkrum
1 ss grovt mel
salt og pepper
olje til steking

• Ha østersen i bollen med sammenpisket egg og la de bli godt dekket.
• Ha brødkrum, mel, salt og pepper i en plastpose, rist sammen og ha i østers.
• Rist dem litt rundt så de blir godt dekket, ta dem ut og legg dem til å tørke ca 30 min, kaldt.
• Stek raskt i en vid, stor panne med god, varm nøytral olje.
• Sitron til servering. Du kan også servere en tartarsaus til. Prøv også å dyppe dem i tempura! Har du et stort stekebrett som du kan sette på grillen eller over propan, kan du lage god fingermat til mange ved å steke forskjellig sjømat.

ØSTERSEMULSJON

100 g renset østerskjøtt en neve bladpersille
(forsøk andre urter også)
150 g mild oliven- eller rapsolje
havsalt og pepper
skvis av sitron


• Kjør østers og persille glatt med en stavmikser.
• Spe med olje til du får en konsistens som majones. Smak til med salt, pepper og sitron.


RÅ ØSTERS MED JAPANSK VINAIGRETTE

1 sjalottløk
¼ hardt eple
1 ts frisk ingefær
1 ts rød chili
1 ss bladpersille
2 dl hvitvin- eller kirsebæreddik
4 ss soyasaus
1 lime, saft og skall av
1 ts rårørssukker
2 ss ekstra jomfru olivenolje


• Finhakk alt og rist det sammen i et glass med lokk.
• La stå en times tid før det serveres over rå eller grillet østers.

RÅ ØSTERS MED ENKEL VINAIGRETTE

• Finhakk to små sjalottløk og ha dette på et lite syltetøyglass med rødvinseddik – eller bruk kirsebæreddik. Rist litt og la blandingen godgjøre seg før servering.
• Hell noen små skjeer over i det halve skallet der kjøttet ligger, og kvern ørlitegrann pepper over.



utropstegnLast ned Mattilsynets blåskjellapp og ha den alltid
tilgjengelig på telefonen, eller ring 820 33 333 før du høster og spiser skjell.


Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører