Sikori og rekesalat

18.12.2013

En blanding av sødmen i rekene og honningen, bitterheten i sikorien og det friske fra sitronen, blandet med litt krutt fra chili, gjør dette til en riktig appetittvekker, en perfekt forrett.

Finner du de røde sikoriene, blander du hvite og røde ellers bruker du bare hvite. Du kan lage salaten med vinaigrette eller en mer kremet dressing med pepperrot. Begge deler er en vinner. Stek gammelt brød med olivenolje under grillen i ovnen eller i pannen og server til.

4 sikori
6 cherrytomater
ca 600 g reker
½ rød chili, finhakket
brød

• Skrap innmaten ut av tomatene og rør inn i vinaigrette dressingen.
• Skjær tomatkjøttet i strimler, hakk chili, skjær opp sikorien bortsett fra noen blader til pynt, rens rekene og bland alt sammen i en bolle. Hell over vinaigretten like før servering.

Sikori smaker litt krydret og bittert, og kan brukes rå i salater eller smørdampet. Når den varmebehandles er smaken mildere og litt søt. Den er frisk, og supplerer mange råvarer med sin spesielle smak. Bitter smak betyr i dette tilfellet også helse. Nyere forskning viser at bitre grønnsaker inneholder flere antioksidanter. Sikori, eller endivie som den også kalles, er en kilde til folat og kostfiber. Når sikori dyrkes, skjer dette først på friland. Så tas røttene opp og lagres mørkt og fuktig i rom hvor de bleke bladene drives frem. Fordi dette skjer uten lys, er vitamininnholdet redusert. Det finnes også en rød variant som er mer bitter enn den hvite. Sikori er omtalt allerede i Papyrus Ebers, et egyptisk skrift, datert til det 16. århundre f.Kr. Fra slutten av 1700-tallet har sikorirøtter tidvis vært brukt som kaffeerstatning. Sikori har lang historisk bruk som urtemedisin, som et styrkemiddel for leveren og mage/tarm. De medisinske egenskapene ligner de som løvetannen har. Du kan dyrke sikori selv, og det forskes på den til bruk som dyrefôr. Dette, og hvordan vi dyrker sikori, skal vi skrive mer om til våren. Det importeres en god del økologisk sikori, sjekk med eugen-johansen.no eller okompaniet.no

DRESSING 1

5 ss olivenolje
1 ts Dijonsennep
2 ts Røisliens honningsennep eller
1 ts honning og 1 ts
Dijonsennep
½ sitron, saften av
klype havsalt
grovstøtt pepper

DRESSING 2

6 ss lettrømme, økologisk
1 ss majones
2 ts fersk pepperrot, revet
1 klype råsukker
1 klype Maldonsalt

• Rør alt sammen en stund før det skal spises, så smakene får satt seg. (Det finnes pepperrotpasta på tube som også kan brukes.) I denne bruker du ikke innmaten fra tomatene.
• Bland dressingen med salaten like før dere skal spise, og server gjerne litt ekstra i en liten skål ved siden av.
Godt på brødet!

Brødoppskriften finner du her...

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører