Aligot de l´aubrac

06.09.2016

Denne potetmosen er både festmat og hverdagsmat der den kommer fra, og et festmåltid når finhakket svart trøffel iblandes.Historien sier at den mektige stappen ble komponert for å fylle magene til sultne pilegrimer på vei til Santiago de Compostela. En av pilgrimsledene går gjennom vakre Aubrac, der den flotte kurasen med samme navn sørger for å gi distriktet god ost. Denne selges både fersk og lagret, i Norge får du den mest lagret, og bare i spesialbutikker. Vi antar at en god fondueost gjør samme nytten. Prinsippet er at osten skal gjøre stappen smakfull, mektig og – i motsetning til det vi ønsker av en vanlig potetstappe – elastisk. Serveres til godt kjøtt eller gode pølser.

6 pers

1 kg melne poteter
400 g smakfull gulost
200 g cre`me frai^che
100 g smør
ca. 1 dl melk
salt

• Skrell og kok potetene møre med litt salt og mos dem veldig fint.

• Smelt smør i en gryte som stappen ikke fester seg i, ha i melk, cre`me frai^che og litt salt og varm opp sammen med potetmosen.

• Tilsett osten, revet hvis den er hard eller i små biter hvis den er myk, bring til kokepunktet igjen og rør med en tresleiv mens ost og potet blander seg. Dette er skikkelig trening, du må røre energisk! Rør til du har en jevn stappe som danner et langt bånd når du trekker opp sleiven. Er den hard, tilsett litt mer melk. Ikke ha den for lenge på varmen når den er ferdig.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører