Dirty forrett

31.03.2014

De fleste av oss kan bare drømme om å lage mat som de gjør det på Noma og Maaemo. Men deres bruk av råvarene inspirerer! Jeg har forsøkt meg med “jord” som utgangspunkt, i dette tilfellet er det stekte brødsmuler og quinoa som er jorden. Resultatet ble en smakfull og ganske så mektig forrett med både linser og quinoa og sellerirot. Sunt og godt. Dette kan sikkert serveres til hovedretten også, både til fisk og kjøtt.

Belugalinsene ligner på russisk kaviar, derav navnet. De inneholder mye protein og gir et godt tilskudd av fiber også. Tvers
igjennom sunne om du kjøper de økologiske. Husk at alle bønner og linser skal skylles godt før koking.

Små lekre rotgrønnsaker eller
staver av noen større
1 dl sort eller rød quinoa
1 ½ dl belugalinser
1 liten sellerirot
1 sjalottløk
fløte
kraft/vann
2 skiver mørkt rugbrød
trøffelolje
olivenolje
smør
salt og pepper

• Skjær tynne skiver av brødet og tørk dem helt i ovn eller brødrister. Knus dem fint i kjøkkenmaskin, med stavmikser eller i en morter.
• Skrell og kok selleriroten mør i biter. Sett over quinoaen også mens du er i farta. Den skal koke ca 12 min og skylles før du har den i gryta.
• Hell av vannet på begge og sett dem tilbake på platen så all væske fordamper.
• Bruk stavmikser på sellerien og spe med fløte, mens du lager en helt slett og ikke for fast puré. Smak til med salt og trøffelolje, hvis du har. Pureen er god uten også.
• Varm opp en gryte. gjerne en jerngryte med lokk, og rist litt grovstøtt pepper i tørr panne til det begynner å ryke. Ha i en god slump varmpresset oliven- eller rapsolje, eller bruk kokosfett og tilsett finhakket sjalottløk. La det surre litt. Ha så i skylte belugalinser og la det surre en stund til under omrøring. Ha på ca 2 dl kokende vann eller god kraft, sett på lokk, skru ned varmen og la linsene putre seg møre.
• Ha quinoaen og brødsmulene i en varm stekepanne med rikelig med smør og olje. La det stå og surre en stund mens du snur og vender på det. Pannen skal være god og varm, men pass på at det ikke svir seg. Etterhvert ser det litt ut som jord...
• Ha røtter i en ny stekepanne med smør og litt vann. Smørdamp dem til de er møre, men har god tyggemotstand.
• Når du har smaksatt de tre forskjellige ingrediensene du nå har i gryter og panne med salt og nystøtt pepper og gjestene er klare, legger du opp i glassene. Først sellerirotpure, så "jorden" og på toppen linsene.

utropstegn miniBruk fantasien! Dette kan sikkert lages
og serveres på andre måter også.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører