Grønnkål kimchi

30.10.2014

Kimchi, en frisk og krydret fordøyelseshjelper med flere tusen år lange tradisjoner, spises til nær sagt alle måltider. Kimchi finnes i mange utgaver, fra gjærede varianter til en frisk saltlignende sak lagt i marinade, uten melkesyrebakterier involvert. Som oftest inneholder kimchi kinakål eller andre kåltyper. Er du i skikkelig tradisjonsmodus, tilsetter du noen tørkede reker for ekstra næring og fylde.

1 kinakål rives i biter, kjernen fjernes
5 dl finhakket grønnkål, stilken fjernes
1 bunt vårløk, i tynne skiver
1 bunt reddiker, i tynne skiver
1 kinesisk hvitløk, hakket
1-2 hel rød chili, finhakket, uten frø
5 cm ingefær, finraspet
2 ss tamari (naturlig langtidsgjæret soya)
1 ts havsalt
3 ss fiskesaus
1 dl myse, kan erstattes med 1 ss salt

• Alle ingrediensene vaskes godt, hakkes, has i en bolle og knas med rene hender til de slipper væsken.
• Ha grønnsakene og væsken over i et egnet glass/beholder, bruk knyttneven til å presse grønnsakene ned i glasset så væsken dekker. Bruk noe egnet til å legge over grønnsakene så de holder seg under væsken i gjæringstiden. Ha et klede over for å hindre innsekter.
• Jeg lar kimchi stå på kjøkkenbenken til gjæring i 5-10 dager, men smak deg frem til ønsket syrlighetsgrad. Når smaken er slik du ønsker, har du grønnsakene over i et glass med tett lokk for oppbevaring i kjøleskap eller i en kjølig bod.

utropstegn

Kimchi er nydelig som tilbør til grillmat og kan redde magen din om grillmaten er svidd i kanten. Også kjempegod å blande i dressinger til salater.

Her finner du flere oppskrifter på melkesyregjærede grønnsaker; melkesyregjæret rødkål og surkål, gulrøtter og ingefær, melkesyregjærede rødbeter

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører