Russiske erter

24.03.2014

Etter at Nora på 1980-tallet sluttet å produsere russiske erter var det mange frustrerte kokker. Både hobbykokkene og de mer profesjonelle fortvilte; tradisjonell rypemiddag uten russiske erter? Lammesteiken smaker også godt med russiske erter som tilbehør. Og nå lager vi dem selv.

Oppskriften på russiske erter var veldig hemmelig og Nora ville i hvert fall ikke røpe den. Den siste blå-gule pakningen dette husholdet anskaffet, kostet 19 kroner og 50 øre for 125 gram erter. Jeg er ikke så god på inflasjonsregning, men nå 30 år etter koster en tilsvarende pakke fra en annen produsent rundt 100-lappen. Kan hende er det ikke så urimelig, men kiloprisen blir høy. Du får disse i mange butikker, men nå kan vi lage dem selv for oppskriften er ikke så hemmelig lenger! Det gikk noen år før kreative sjeler tok saken i egne hender, men plutselig gikk oppskriften på rundgang. Jeg sier som en kokebokforfatter jeg kjenner; har du en hemmelig oppskrift ikke gi den til meg!
Du lager ca 1kg for rundt 100-lappen i stedet for ca 1000 kroner kiloen, som de koster i butikk. For andre har startet opp etter Nora, men det tok noen år.

De frosne ertene i den økologiske merkevaren “I love Eco” er tydeligvis ikke helt standardiserte. Det er greit i de fleste tilfeller, men ikke når det gjelder de russiske ertene vi skal lage. Vi har kjøpt poser fra “I love Eco” med små erter som har egnet seg helt perfekt, men har også kjøpt noen store greier som vi ikke har turt å forsøke med. Findus sine selskapserter er små og ganske like hver gang, men disse er ikke økologiske. Jeg har ikke annet råd enn at dere kjøper en pose økologiske og sjekker. Er de små som selskapsertene fra Findus egner de seg.

Det er både matnyttig, god økonomi og morsomt å lage slike spesialiteter selv. Har du først tørket dem kan de holde seg lenge, i mange år om de blir oppbevart et tørt sted. De smaker utsøkt til all slags vilt, og er også gode til mye annet kjøtt. Ferdig kokte kan de bakes inn i pateer og has i brune sauser. De gjør ganske mye av seg, smaken er spesiell og pikant, litt søtlig og en tanke bitter. De gir, etter vår nese, en helt utrolig god duft i huset mens de koker seg møre, ingen julaften uten, og du får også en ny og spennende lukt i huset mens de tørker i ovnen.

Trinn 1
Før tørking

6 poser frosne, små erter á 300 g (fyller akkurat en langpanne)
1 kg økologisk sukker
2 l vann

• Kok opp vann og sukker i en stor gryte. Når dette fosskoker har du i ertene. De skal være tint, ellers bruker vannet for lang tid på å koke opp igjen. Kok 3-4 minutter. Slå ut sukkervannet og la ertene renne godt av seg i et dørslag.
• Hell ertene over i en langpanne og sett pannen midt i ovnen på cirka 70 °C. Gradene kan variere noe, avhengig av hvor god ovn du har, et sted mellom 70 og 80 er bra.
• Med døren på gløtt skal ertene stå inne i 3 døgn. Se innom dem av og til og rist litt i langpannen. (Lurt å notere dagen du setter dem inn, utrolig hvor lett det er å gå surr!) Vil du prøve med varmluft antar jeg at ca 100-120 °C er passe, og 4-6 timer vil gjøre nytten. Prøv deg frem! Bruker du varmluft kan det være lurt å bruke to langpanner. De skal bli som på bildet, brune og harde.
• Etter 3 døgn (70 grader) er prosessen ferdig, og du har fått noen tørre, brune erter. Hvis de er mer gule enn brune, skru opp ovnen på slutten og følg med til de blir brune/lysebrune.

Trinn 2
Når de skal spises

125 g erter
½ l vann
2 ss Rørossmør
1 ts råsukker
2 ss finhakket persille
1 ts havsalt
klype Maldon/havsalt

• Vei opp tørkete erter som du legger i bløt i en kasserolle med vann og 1 ts. salt i 4–5 timer.
• Kok sakte under lokk i cirka 1 time, ta av lokket og kok til alt vannet er borte. Pass på at de ikke koker tørre.
• Surr inn smør, sukker, finhakket persille og smak til med salt.
• Sammen med andre grønnsaker er 125 gram russiske erter til fire personer. De egner seg godt servert sammen med andre erter, enten fra boks eller frosne.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører