Supersunn og god kålsalat

10.07.2013

Følg med når det er tid for nykål og spisskål, en av de aller sunneste grønnsakene bonden har å by på. Konsistensen er sprø med lysegrønne, saftige blad. Smaken er mild og god og anvendelsene mange. Når kål dampes lett i smør og litt vann, beholder den mye av både den gode smaken og fargen, og den kan brukes til både kjøtt og fisk.

Spisskål og nykål
Spisskål brukes som nykål og har de samme ernæringsmessige egenskapene. Det er gjort en rekke vitenskapelige studier som viser at kål inneholder viktige stoffer som har betydning for immunforsvaret. Spiser vi jevnlig kål kan det beskytte oss mot kreft og hjerte- og karsykdommer. Studier har vist at jo mindre vi koker kålen, jo sterkere er den forebyggende effekten. Det burde være gledelige nyheter, for kål smaker best når den ikke bearbeides for mye, bortsett fra i fårikål, men da er det jo kombinasjonen som er genial.

Kok den lett
Når kål kokes lett i smør og litt vann, beholder den mye av både den gode smaken og fargen. Den kan brukes til både kjøtt og fisk. Del den slik at kjernen holder bladene sammen, og kok deni noen minutter kun med godt smør, litt Maldonsalt og pepper.

Denne serverte mor alltid til seikaker i brun saus – ja merkelig nok, fiskekaker i brun saus. Kjempegodt, prøv selv, oppskriften finner du under fisk og skalldyr. Barn elsker slik husmannskost. Råkostsalaten kan selvfølgelig serveres til mye annen mat også, og kan like gjerne lages av vinterkål som av nykål. Men nykål er sprøest og best…

1 spisskål eller nykål
3 stangselleristenger
(eller sellerisalt)

DRESSING

½ beger Rørosrømme
et par klyper rårørsukker
en klype Maldonsalt
grovstøtt pepper
chili
4 ts god eddik

• Bland dressingen i bunnen av salatbollen. Smak at den er passe salt, syrlig og søt. Juster om nødvendig. Hvis ikke barn skal spise, kan du godt lage den litt hot med finhakket chili og grovkornet pepper.
• Finsnitt kålen så tynt du klarer, og riv sellerien på et råkostjern på det groveste.
• Bland sellerien i dressingen. (Har du ikke selleri kan du bruke sellerisalt. Da må du kutte ned på annet salt.)
• Ha kålen i bollen og løft alt sammen like før servering.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører