Hjemmelaget yoghurt og crème fraîche

23.02.2013

Disse produktene er det vanskelig å få tak i økologisk i butikken. Heldigvis kan du lage dem hjemme på kjøkkenet.

Yoghurt

1 l økologisk melk, lett eller hel
1 dl økologisk yoghurt naturelle

• Ha melken i en kjele og varm den opp til 45 ºC.
• Sett gryten i kaldt vann og kjøl den ned til 42 ºC.
• Ha i yoghurten og rør godt.
• Ta gryten ut av vannet, sett på et lokk og plasser gryta et lunt sted hvor melkemassen kjøles ned jevnt. Noen setter den på badegulvet. Pakk gjerne gryten inn i et pledd eller tykt håndkle for jevnere nedkjøling. Da kan den også stå på kjøkkenbenken til neste dag.

utropstegn miniDen største leverandøren av meieriprodukter, Tine, har ingen økologisk yoghurt naturelle. Du finner importerte i enkelte spesialbutikker, så hvis du anskaffer et glass eller beger av en slik, har du en startkultur.
Bruker du upasteurisert melk, varm den opp til 80 ºC for å pasteurisere den først så ikke feil bakteriekulturer tar over for yoghurtkulturen.
utropstegn miniCrème fraîche kan du bruke til supper og dressinger, til sauser og også til frukt og desserter. Den du får kjøpt, er laget av høypasteurisert kremfløte som er homogenisert under høyt trykk for at den ikke skal skille ut fett ved bruk i varme retter. Den du lager selv kan skille seg i varme retter.

• Etter ca. 7 timer skal den ha tyknet.
• Rør godt og sett den kjølig en stund for å hindre melkesyrebakteriene i å utvikle seg videre.
• Det er lurt å bruke litt av yoghurten til å lage neste porsjon. Én porsjon i uka for eksempel, den du lager holder seg såpass lenge i kjøleskap.
• Tilsett det du vil ha av smak i hver porsjon før du skal spise den.

Crème fraîche

Hvis du får tak i den økologiske fløten fra Rørosmeieriet, og du har Tines Kefir i kjøleskapet, kan du lage økologisk Crème fraîche, og det er det foreløpig ingen andre her i landet som gjør for vanlig salg.

2, 5 dl Kefir eller kulturmelk
5 dl fløte

• Bland fløte med kulturmelk, sett bollen i en kjele med vann og varm opp til blandingen er 30 ºC.
• Bruk steketermometret hvis du ikke har noe annet. Ta av varmen og dekk til, men med litt sprekk på siden så luft slipper til.
• La bollen stå i romtemperatur til kremen har stivnet, ca 8 timer.

Lag smør selv!

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører