Kafe Oslos spelt og emmerbrød

28.03.2012

Kafe Oslo satser på urkorn. Kokken på Kafe Oslo bruker stort sett samme oppskrift som et utgangspunkt, men brødet justeres etter årstid og sesong. Til jul blir helkornet lagt i bløt i juleøl, mens det resten av året brukes annet mørkt øl eller vørterøl.

Utgangspunktet er økologiske, hele spelt- og rugkjerner bløtt opp i øl, finmalt spelt og emmer. Brødet heves med surdeig, men får noen ganger litt hjelp av en klype gjær. Du må dyrke opp din egen surdeigkultur før du skal bake.
Det er enkelt, se bloggen til Pain De Martin hvis du trenger hjelp. La deg også underholde og inspirere av Camilla Plum

2 brød á 1 kg
3 dl mørkt øl
75 g hele speltkjerner
75 g hele rugkjerner
75 g finmalt emmer
800 g finmalt speltmel
10 g Maldonsalt
2 dl surdeigkultur
5 dl vann
0,5 dl olivenolje
6 g gjær (som en stor ert)

Hell øl i en kjele, og ta i spelt- og rugkjerner. Gi et oppkok.
Bland øl og korn godt sammen med finmalt emmer i en stor bakebolle. La stå til det er helt avkjølt.
Bland inn fint speltmel, salt, surdeigkultur, vann og eventuelt gjær. Bland det godt sammen, bruker du eltemaskin,
ikke kjør mer enn 3 minutter.
Miks inn olivenolje, trekk plastfilm over deigen, og la stå for modning i 1 time.
Ta deigen ut på bakebenken, og fold den varsomt dobbelt fra alle kanter for å hjelpe deigen til litt struktur.
Del den opp i to like store deler, og legg emnene over i to smurte former, eller form dem som runde brød.
La brødenen heve i 45 minutter.
Forvarm ovnen til 220 grader og stek dem midt i ovnen i 40-45 min.

Baker du i brødformer kan det være lurt å ta dem forsiktig ut av
formene etter omtrent 25 minutter, og steke resten av tiden uten form.

Kast inn en kopp vann i en langpanne nederst i ovnen hvis du vil ha sprøere skorpe.

Avkjøl på rist før du skjærer i brødene.

Kafe Oslo holder til i Litteraturhuset i Oslo. De er vel verdt et besøk for sin tradisjonelle og gode mat. Ikke no' tull, skikkelige råvarer og hyggelige lokaler både for en kaffe, en lunsj eller en middag.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører