Kalvelever med salviesmør

13.08.2014

Vi må bruke så mye som mulig fra det dyrene kan gi oss. Lever er snadder, nyrer tilberedt riktig er kjempegodt, tunge en delikatesse - andehjerter også. Som Fergus Henderson fra St. Johns sier; "skal du først spise kjøtt er det høflig å spise hele dyret." Her er oppskrifter på innmat som smaker godt!

Innmat er utrolig billig og veldig næringsrik mat. En god regel er å spise innmat fra yngre dyr, og du bør spise dyr som har levd på økologisk fôr. Nyrer og lever er rensestasjonen i kroppen og da er det fint å vite at dyret har et godt kosthold uten kjemikalier, lite medisiner og mye næring. Skal du få tak i økologisk innmat må du bestille det i ferskvaredisken eller hos slakteren en uke før du skal bruke det. Da får du gjerne fatt i hva det skal være.

Kalvelever med salviesmør og grønne bønner

6-800 g kalvelever
2 ss olivenolje
ca 150 g smør
1 potte salvie
salt
nykvernet pepper

grønne bønner
salt
1 hvitløkfedd
1 ss god olivenolje
½ sitron, saften av

• Kok opp en kjele med vann og ha i bønner og salt. La det koke i ca 5 min, hell av vannet og sett kjelen til side.

• Skjær leveren i tynne skiver, ca ½ cm.

• Varm en stor panne til det ryker av den og ha i olje. Legg i leveren og brun denne ca 30 sekunder til 1 minutt på begge sider. Ta ut skivene og legg dem på en tallerken.

• Ha smør og salvie i panna og la det smelte og boble men ikke bli brunt. Legg leveren tilbake i smøret og varm opp. Noen vil ha leveren rå inni, da smaker det mildere, men ønsker du den mindre rå, lar du stykkene surre i panna litt til.

• Sil vannet av bønnene og tilsett olje, hakket hvitløk og en skvis av sitronen og et strø av fingersalt. Varm opp og server ved siden av, gjerne med godt brød, hjemmelaget potetstappe eller stekte poteter til.

Du kan også bruke bondebønner som tilbehør også, lag dem i så fall på samme måte som aspargesbønnene men kok dem litt kortere.

Grillede andehjerter med pepperrotkrem

Middag til 4 pers, smårett til 6-8

600 g andehjerter
salt
pepper
sitron

2 dl Rørosrømme,
1 dl gresk feta på sau-/geitemelk
2-3 ss revet pepperrot
salt

hjertesalat
sitron
god olivenolje

• Mos feta med pepperrot.

• Visp rømmen stiv og vend den inn med fetaen. Smak til med salt.

• Varm grillen til maks og helst en kullgrill. Sett andehjertene på spyd og grill dem i et par minutter på hver side, de skal være rosa inni. Server med hjertesalatblader med sitron og olje på samt pepperrotkremen.

Har du ikke grill å fyre opp kan du steke hjertene i varm jernpanne i litt godt smør og olivenolje. Hiv rundt på panna og stek dem kun i noen få minutter. Server dem på samme måte men kutt ut spydet. Kyllinghjerter kan også brukes.

Fritert kylling- eller andekrås

Smårett til 4 pers

Kråsen er "tyggemuskulaturen" til fuglen, der hvor maten kvernes. Dette er seigt men veldig smakfullt kjøtt. Kan bestilles der de fører Holte-produkter.

8-12 kyllingkråser
1 glass hvitvin
vann
2 ss eplesider- eller hvitvinseddik
en klype tørket chili
½ - 1 ts salt
1-2 ts sukker
1 hvitløkfedd
1 sjalottløk
1 ss honning
1 ts Worcestershire sauce
pepper

For fritering:
Økologisk solsikkeolje
ø-hvetemel
1 ø-egg
revet brødstrø

• Ha kråsene i en kjele med hvitløk, sjalottløk, sukker, salt, eddik, chili, vin og vann til det dekker. Kraften skal være både søt, sur og salt. La det trekke på svak varme i 2-3 timer, til de er møre.

• Ta de ut og la de kjøle seg litt ned før du skraper kjøttbitene av den seige hinnen som de er festet til. Bruk en skje og forsøk å holde bitene mest mulig hele.

• Ha dem i en bolle og ha over honning, 2 ts eddik, nykvernet pepper, Worcestershire sauce og litt mer salt om nødvendig. Smak deg frem.

• Varm opp oljen. Mengde olje avhenger av størrelsen på gryta. Oljen må kunne dekke kråsene helt.

• Vend bitene først i mel, deretter egg og tilslutt i brødkrumme. Friteres i skikkelig varm olje til de er lysbrune.

Serveres med fingersalt og gjerne en halv sitron som kan skvises over etter behov.

Kommentarer:

Samarbeidspartnere

Annonsører